Societat

Cops de vent excepcionals al litoral central i neu a punts de l’Ebre, l’Empordà i la Catalunya Central

Protecció Civil demana “prudència i molta precaució” en les pròximes 72 hores

El vent i la neu obliguen a suspendre classes a diferents escoles del territori

Les ratxes de vent han estat excepcionals aquesta matinada a sectors del litoral central, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya. A Cabrils (Maresme) s’han registrat cops de vent de 116,6 quilòmetres per hora, els més forts dels seus gairebé 13 anys de dades, i l’Observatori Fabra de Barcelona ha detectat una ratxa de 104 km/h, la més elevada dels últims 8 anys. A més, neva a punts diversos de Catalunya, com ara a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i la Catalunya Central. Ho fa, per exemple, a Tivissa (Ribera d’Ebre), Castellcir (Moianès), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), l’Espolla (Alt Empordà) i Roquetes (Baix Ebre).

Aquest matí també ha nevat a Falset (Priorat), Moià (Moianès), Pujalt (Anoia), la Granadella (Les Garrigues), Espinelves (Osona) i Sant Pau de Segúries (Ripollès).

El vent segueix entre moderat i fort amb cops molts molt intensos a la meitat nord del litoral i el prelitoral i a punts de les Terres de l’Ebre, el Pirineu i el Prepirineu. S’han registrat ratxes màximes de 121 km/h a Puig Sesolles.

També hi ha onades molt grans, que han obligat a tallar accessos a la costa, com per exemple a Barcelona, que s’ha decidit prohibir l’accés a la sorra de les platges.

Suspeses classes

La neu que cau a la Terra Alta i en altres punts de les Terres de l’Ebre ha obligat a suspendre les classes en diverses escoles, segons informa Protecció Civil, que demana precaució per circular en aquella zona. De fet, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha suspès tot el transport escolar de la comarca a causa de la neu. Aquest matí neva a Tivissa, Castellcir, Sant Feliu de Pallerols i a zones altes d’Espolla i Roquetes. Aquest matí també ha nevat a Falset, Moià, Pujalt, la Granadella, Espinelves i Sant Pau de Segúries.

L’Ajuntament de Canet de Mar també ha suspès les classes a escoles i instituts a causa del fort vent. I a Canovelles s’ha hagut de tancar l’escola Congost pel trencament d’una claraboia central del centre.

Al llarg del matí s’ha anat anunciant més classes suspeses a partir d’aquest migdia sobretot a diversos municipis del Maresme, entre ells Mataró, Arenys de Munt, Malgrat de Mar, Sant Pol i Caldes d’Estrac. A Badalona també ha tancat l’Institut La Riera, amb 180 estudiants. El Centre de Formació i Treball Flor de Maig de Cerdanyola del Vallès també ha decidit suspendre les classes d’aquesta tarda.

Protecció Civil, en declaracions a Catalunya Ràdio, demana “prudència i molta precaució” en les pròximes 72 hores. Des de RAC 1, Sergio Delgado, de Protecció Civil, ha alertat que “hi ha risc de neu a l’interior de Girona, Osona i el Moianès a la tarda-vespre” i per això demana que “tota la mobilitat s’avanci el màxim possible per evitar afectacions”.

Aquest dilluns el protagonista serà el vent. Després, a partir d’aquest vespre (tot i que ja neva a diferents punts de la Terra Alta) començaran les precipitacions, en forma de pluja i neu. Al Ripollès es podrà superar més d’1,5 metres de neu nova. De fet, des de Protecció Civil s’ha demanat tornar aquest dilluns el més ràpid possible cap a casa i evitar els desplaçament en les comarques on es preveu una precipitació més important, com per exemple, el Ripollès i altres punts de les comarques gironines.

El 112, prop de 1.500 trucades

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.421 trucades pel vent fins a les 10 hores, la majoria al Maresme (35,6%) i al Barcelonès (30,1%). Els motius principals dels avisos són caiguda d’arbres i branques, objectes i tendals. Per ciutats, Barcelona i Mataró són els municipis amb més avisos, amb 319 (22,45%) i 241 (16,9%), respectivament. Els Bombers han rebut 798 avisos, amb 559 trucades a la regió metropolitana nord i 119 a la de Girona. La situació continua sent complicada al Maresme i a l’àrea metropolitana. Diversos ajuntaments han tancat parcs i jardins per recomanació de Protecció Civil, com ara el de Barcelona o el d’Esplugues de Llobregat.

Pel que fa als bombers , des d’aquest diumenge a les 20h, ha rebut 211 avisos per incidències pel vent. I en total han fet 611 serveis des d’aquest diumenge al matí.

El servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que el vent és entre moderat i fort amb cops molt forts a la meitat nord del litoral i prelitoral, i a punts de les terres de l’Ebre, del Pirineu i Prepirineu. Fins a les 6.30h, s’han registrats cops màxims de 121 km/h a Puig Sesolles (Montseny), 117 a Cabrils i 87 a Malgrat de Mar.

Cap a les 14h, el Meteocat ha anunciat que la nevada més important fins aquest migdia ha estat28 cm entre ahir i avui al PN dels Ports (1.055 m) i 11 cm a Horta de Sant Joan (488 m) .

Rodalies

El vent també ha provocat retards a diferents línies de Rodalies. Es registren retards de 45 minuts a les línies R1 i RG1 per problemes derivats del temporal. Des de les 11.40 hores, els trens circulen per via única entre Arenys i Mataró per falta d’alimentació elèctrica. Però a més, el temporal marítim ha obligat a ampliar aquesta circulació per una sola via al tram entre les estacions de Vilassar i Arenys. També s’ha registrat retard a la línia R3, afectada també “per condicions meteorològiques adverses”, segons ha informa Renfe.

Les estacions de Vall de Núria i Vallter2000 han anunciat que tancaven per la ventada i la previsió de molta neu. A més, s’ha desallotjat la Vall de Núria per la previsió d’acumulació de gruixos de neu superiors als 250 cm.

Carreteres tallades

El Servei Català de Trànsit informa que hi ha nou carreteres afectades per vent o neu a Catalunya a causa del temporal. La BV-4024 està tallada entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal pel vent. A la resta de vies es demana precaució per neu o gel: la C-25 entre Arbúcies i Coll del Revell; la C-43 a Gandesa; la GI-555 a Riudarenes; l’N-240 a Gandesa; la T-330 entre Arnes i Prat de Conte; la T-334 entre Horta de Sant Joan i Bot; la TV-3531 entre Gandesa i Bot, i la TV-7231 entre Gandesa i Vilalba. A més, a partir de les 14 hores està prevista la restricció de la circulació de camions pesants de més de 12 tones a la C-25 entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners. Si les condicions empitjoressin també es faria el mateix a la C-17 al seu pas per la zona afectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona