Societat

El temporal provoca desperfectes a mig miler d’escoles catalanes valorats en 10 milions d’euros

El govern considera que cal “replantejar protocols” per donar una “resposta estructural” a fenòmens com el ‘Gloria’, que cada vegada seran més freqüents

La Generalitat prioritzarà els municipis afectats pel temporal Gloria a l’hora de concedir les ajudes turístiques

El govern espanyol aprovarà dimarts un paquet de mesures urgents

El pas del temporal Gloria aquesta setmana a Catalunya ha provocat danys materials a gairebé mig miler d’escoles valorats en 10 milions d’euros, segons el primer balanç de la Generalitat. El govern s’ha compromès a liderar un espai de coordinació amb l’Estat per recuperar la normalitat, ja que creu que no competeix només a la Generalitat.

Així ho ha anunciat en roda de premsa la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després d’una reunió de coordinació de l’executiu català, presidida per Quim Torra, per avaluar els danys del temporal, en la qual encara no han pogut quantificar l’impacte econòmic global que ha deixat la llevantada, que a Catalunya ha causat quatre morts,

Budó sí que ha detallat que l’afectació pel temporal ha arribat a gairebé la meitat dels municipis catalans, on més del 20% de les escoles públiques han patit danys.

A falta d’una valoració conjunta, ha precisat que el temporal ha causat desperfectes en 492 centres educatius. Segons les primeres estimacions del govern, l’impacte econòmic conjunt ha estat d’uns deu milions d’euros.

El temporal també ha danyat més de 15.000 hectàrees de cultius a Girona, 3.300 hectàrees al Delta de l’Ebre i 336 al de la Tordera.

La portaveu, que ha volgut agrair la tasca de tots els cossos implicats en la resposta al temporal, ha anunciat que l’operatiu d’emergència ja es dóna per finalitzat. Tot i així, ha demanat a la població que mantingui la precaució perquè els rius segueixen baixant amb un cabal molt alt d’aigua i, a més, encara hi ha risc de despreniment i allaus.

Segons ella, ara comença la fase de la postemergència, amb l’objectiu de recuperar “com més aviat millor” la normalitat en els municipis i obtenir una avaluació exhaustiva dels danys, en els quals la Generalitat ajudarà en els tràmits burocràtics als municipis que optin per demanar la declaració de zona catastròfica.

La Generalitat crearà la setmana que ve un grup de treball per coordinar els seus departaments en la gestió de la recuperació dels danys, d’una “magnitud molt important” segons la consellera. El govern també liderarà un “espai de coordinació” amb l’Estat, les diputacions i les administracions locals per fer front a la situació.

Tot això, segons Budó, amb la “clara voluntat” de bolcar-se per recuperar la normalitat el més aviat possible, atesa la “magnitud” de l’afectació i entenent que el “retorn a la normalitat no serà competència exclusiva de la Generalitat”.

Budó, que ha insistit que la situació d’emergència és competència de més d’una administració, ha explicat que el seu departament liderarà l’espai de coordinació amb les altres administracions, entre elles la Delegació de Govern espanyol a Catalunya.

A més, ha anunciat que el govern català demanarà una compareixença conjunta al Parlament per donar les “explicacions pertinents” sobre la gestió de l’emergència i sobre els plans per recuperar la normalitat.

Canvi de paradigma

Ha advertit, però, que els danys pel pas del Gloria no són un “episodi puntual”, sinó que, com a conseqüència del canvi climàtic, és previsible que es succeeixin en el temps “de manera més continuada”. És per això que ha defensat que l’administració s’ha de “replantejar protocols” per donar una resposta “més estructural”. “El paradigma ha canviat, no ens trobem davant de fenòmens puntuals sinó més generalitzats”, ha alertat.

Prioritat en les ajudes turístiques

La Generalitat prioritzarà els municipis afectats pel temporal a l’hora de concedir les ajudes turístiques.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que aquest divendres s’ha reunit amb el sector turístic a Lloret de Mar, ha destacat que donaran prioritat a les àrees “més perjudicades” per la borrasca. Chacón ha explicat que el seu departament disposa de dues línies de subvencions, una de 20 milions d’euros per a actuacions en el sector turístic i una altra a través dels plans de foment territorial de turisme, dotada amb 6 milions.

En paral·lel, el govern també preveu impulsar un pla específic destinat a pal·liar les conseqüències del temporal.

El govern espanyol avalua l’impacte per activar les ajudes

El proper Consell de Ministres aprovarà un paquet de mesures urgents per actuar sobre els danys i desperfectes del temporal Gloria al delta de l’Ebre i les zones afectades de Catalunya i altres comunitats autònomes. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presidit aquest divendres una reunió interministerial per avaluar els danys causats pel temporal.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que set ministeris i quatre vicepresidències del govern espanyol s’han posat a treballar aquest divendres per avaluar els danys i tenir dimarts “una resposta immediata”, com permet el decret llei aprovat el setembre passat arran d’un altre temporal, el DANA.

Illa s’ha reunit amb els alcaldes dels set pobles del Delta i també amb les comunitats de regants per conèixer, abans que es presentin també dimarts vinent, les propostes de prevenció i protecció de la Taula de Consens.

En paral·lel, la delegació del govern espanyol a Catalunya recull dades dels danys del temporal per activar les ajudes com més aviat millor. Els subdelegats de les quatre demarcacions han demanat a tots els alcaldes una valoració aproximada. També s’estan recollint les afectacions que ha patit la xarxa d’infraestructures catalana, així com la costa i altres serveis bàsics.

Totes les dades s’enviaran als ministeris competents perquè el proper Consell de Ministres pugui analitzar-les i activar ràpidament les ajudes estatals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA