Societat

El ‘Glòria’ va afectar al Delta 2.000 hectàrees

La retirada de l’aigua del mar ha permès tancar el balanç definitiu

El recompte final que ha fet el Departament d’Agricultura sobre els efectes del temporal Glòria xifra en 2.000 hectàrees la superfície d’arrossars afectada al delta de l’Ebre. D’aquestes, unes 300, les més pròximes al mar de l’hemidelta esquerre, han resultat particularment danyades. Aquest nou recompte es va donar a conèixer ahir en la reunió de la taula tècnica de valoració del temporal que el Departament va convocar a Amposta amb regants i agricultors per detallar els mecanismes d’ajut previstos. La Generalitat disposa d’11 milions a tot Catalunya en ajuts destinats a restablir la capacitat productiva: 9 són per a l’agricultura i la meitat aniran a parar a les comunitats de regants.

La retirada del mar a l’estat anterior ha permès millorar el càlcul de les zones afectades pel temporal al delta de l’Ebre de manera molt més precisa que simplement amb la imatge de satèl·lit de la plataforma pràcticament coberta per l’aigua. Això ha permès rebaixar de 3.000 a unes 2.000 les hectàrees d’arrossars que van resultar danyades. “Quan baixa el nivell de l’aigua t’adones si els fils han corregut, si hi ha hagut moviment”, va informar el director de serveis del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau.

L’entrada directa de l’aigua del mar va afectar moltes finques d’arrossar en zones com ara la Marquesa i la bassa de l’Arena, a la costa nord de l’hemidelta esquerre, inundant molts quadres. En d’altres, però, l’aigua present era de la pluja o bé s’havia barrejat amb la del mar i es va poder retirar amb relativa facilitat al cap de pocs dies.

Grau va traslladar ahir al sector que el criteri de repartiment prioritza la reposició d’infraestructures danyades de les dues comunitats de regants, a les quals anirà a parar, aproximadament, la meitat d’aquesta quantitat. Inicialment, els regants havien calculat unes afectacions d’uns 2 milions d’euros, tot i que alguns aspectes no es podran incorporar al mecanisme d’ajuts d’Agricultura. Per rebre els ajuts hauran de presentar factures de les actuacions que executin, incloent-hi també el cost de l’energia de bombejar l’aigua del mar i netejar els camps salats. “Això repercuteix en tots els pagesos”, va dir Grau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt