Societat

El MWC, a un pas de la cancel·lació per les desercions

Cisco, Intel, AT&T i Facebook, noves grans absències que resten cada cop més sentit a la fira

Les grans operadores europees també mediten la retirada

La GSMA no reacciona, però divendres reuneix el seu consell

Hores de màxima convulsió per al Congrés Mundial del Mòbil. Mentre els treballadors continuen amb el muntatge de la fira calculant que començarà d’aquí a dotze dies, el degoteig d’empreses que descarten assistir-hi per l’amenaça del coronavirus no s’atura. La situació de la fira de telecomunicacions, per tant, és cada cop més insostenible, per més que les autoritats del país insisteixin que la celebració és viable i la situació sanitària, del tot segura. La GSMA, l’associació de les operadores de telefonia que organitza el congrés, no mou fitxa des de diumenge, atenta a la decisió de les grans companyies i conscient que fins i tot els seus propis membres es plantegen la deserció.

De moment, entre les multinacionals que han engrossit la llista de baixes en el MWC hi ha tres firmes potents d’origen nord-americà: Cisco, Intel i Facebook. Es dona la circumstància que Mark Zuckerberg, el fundador de la xarxa social, havia estat una de les estrelles del congrés en edicions anteriors. La llista d’absències confirmades, però, és molt més àmplia i ja supera la vintena, incloent-hi també firmes de segona fila que busquen notorietat. És el cas de l’aragonesa Telnet, que passa a ser la primera deserció d’àmbit estatal.

La que, de moment, evita pronunciar-se sobre la seva presència és Telefónica. La principal operadora de l’Estat té un pes molt important en l’esdeveniment i, d’alguna manera, exerceix d’amfitriona i referent. Internament, assegura que manté els plans, però no ha fet cap comunicat públic que reforci la situació del MWC.

Operadores a l’aguait

Algunes fonts sostenien ahir que les grans operadores europees (la britànica Vodafone, l’alemanya Deutsche Telekom i la francesa Orange, a més de Telefónica) mantenien contactes al més alt nivell per negociar una posició consensuada amb relació a l’amenaça del coronavirus. Al final, però, únicament Orange va mostrar el seu compromís per ser a Barcelona a partir del dia 24. Es dona la circumstància, però, que Stéphane Richard, president de l’operadora francesa, és també el president de torn de la GSMA. D’aquesta manera, la nord-americana AT&T va ser la gran operadora que es va esborrar ahir de la cita, seguint les passes de la japonesa NTT Docomo.

La GSMA, mentrestant, no reacciona. Normalment es comunica amb notes de premsa (la darrera, de diumenge) i només en comptades ocasions exposa els seus caps als mitjans. Demà hi havia prevista una roda de premsa amb la presència confirmada fa dies de la directora general de la GSMA, Therese Jamaa, i era l’ocasió perfecta per posar fi a massa dies de silenci dels organitzadors. Però ahir, sospitosament, es va anul·lar la convocatòria “fins a una data per concretar de la setmana vinent”. Es tractava de la presentació del YoMo, el festival de ciència i tecnologia per a joves que es fa en el MWC, un dels molts esdeveniments associats a la fira que podrien acabar caient en cadena. Aquesta suspensió permet, doncs, guanyar temps a la GSMA i abonar la teoria que la decisió final es podria conèixer divendres vinent, quan hi ha prevista una reunió a Barcelona del consell de la GSMA. Es tracta d’una trobada ordinària que cada any se celebra uns dies abans del MWC i no d’un gabinet de crisi, però a ningú se li escapa que la delicada situació de la fira hauria de ser el punt principal de l’ordre del dia.

Ajornar-ho, complicat

Ara mateix, tot fa pensar que el consell es debatria entre la celebració, amb el risc que un sol portador del coronavirus pugui generar un brot, o la cancel·lació definitiva. Deixar la cita per a més endavant segurament és una opció més viable econòmicament, però també molt més complicada en clau logística. Entre el muntatge i el desmuntatge, el MWC bloqueja les instal·lacions de Fira de Barcelona durant un mínim de sis setmanes, de manera que trobar un nou forat al calendari, amb disponibilitat plena d’hotels i suficientment distanciat de l’edició de l’any vinent, no sembla gens fàcil.

En paral·lel a les desercions de les firmes tecnològiques, entre les quals també hi ha la del fabricant xinès Vivo, l’administració va continuar reforçant el missatge que la celebració del MWC és viable i segura. “A hores d’ara no hi ha cap raó de salut pública per no celebrar el Mobile”, va dir ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que avui serà a Barcelona al costat de la consellera de Salut per explicar, un cop més, les mesures de seguretat sanitària amb relació al congrés. En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut no ha fet cap restricció al trànsit ni a la circulació de persones i mercaderies i, per tant, els esdeveniments internacionals com ara la fira de telefonia es poden celebrar amb normalitat.

LES XIFRES

25
empreses
havien descartat assistir a l’esdeveniment fins ahir al vespre, algunes de les quals d’envergadura.
492
milions
d’euros és l’impacte econòmic que s’espera de l’edició d’enguany del Congrés Mundial del Mòbil.

Samsung manté el suspens

Samsung, el segon màxim expositor del MWC, darrere de Huawei, continua sense ratificar ni descartar la seva presència en el congrés. La firma coreana va celebrar ahir a San Francisco un acte, convocat fa dies, per presentar la nova gamma de mòbils, que d’aquí a uns dies ensenyarà, si tot va bé, en el MWC.

Els directius de Samsung van evitar fer cap referència a la presència en la cita barcelonina per no desviar el focus d’atenció dels seus nous terminals, entre els quals destaca una nova aposta pels telèfons plegables –que ha pogut rebaixar en 500 euros, fins als 1.500– i una sèrie connectable a la xarxa 5G.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona