Societat

El Consell de Garanties Estatutàries veu “inconstitucional” la definició d’habitatge buit del nou decret

Veu “elevades” les multes per no oferir lloguer social a ocupes i un “fre” a iniciar judicis per recuperar la possessió

El Consell de Garanties Estatutàries considera “inconstitucional” la definició d’habitatge buit que es fa el decret a l’habitatge aprovat a Catalunya per vulnerar l’article 33 de la Constitució, que reconeix el dret a la propietat privada, i el 9.3, que garanteix el “principi de legalitat”. El document critica l’eliminació com a causa justificada de desocupació permanent de l’habitatge el fet d’haver iniciat en els últims dos anys un procediment judicial per recuperar la possessió en cas de tenir ocupes. Amb el nou decret, diu l’òrgan, “s’entén que un habitatge és buit quan està desocupat permanentment i sense causa justificada durant dos anys”, independentment del fet que hi hagi en marxa un procés judicial.

El dictamen es refereix al Decret Llei 1/2020, de 21 de gener, que estipula una nova definició del concepte d’habitatge buit i canvia el Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, davant dels “dubtes d’interpretació” que generava i per evitar “problemes de seguretat jurídica” en una qüestió “tan sensible com és la de l’habitatge”.

Així, al decret inicial, l’article 3.d permetia excloure de la definició d’habitatge buit un pis on el propietari pogués acreditar “haver iniciat les accions judicials adequades per a la recuperació efectiva de la possessió” abans de dos anys en cas de tenir ocupes.

El nou decret 1/2020, que és el que analitza el Consell de Garanties Estatutàries, no inclou aquest incís. I no fer-ho, per l’òrgan, és inconstitucional. “Segons la nova versió del precepte, el fet que el propietari hagi iniciat les accions judicials adequades per a la recuperació efectiva de la possessió del seu habitatge abans de finalitzar el citat termini (2 anys) no altera la seva condició d’habitatge desocupat amb caràcter permanent i injustificat ni atura el còmput de dos anys”, diu el Consell de Garanties Estatutàries.

Per aquest òrgan, eliminar aquesta opció “constitueix una modificació mancada de tot fonament basat en la raó”. A més, veu una “incongruència” la nova definició i la considera “irracional i arbitrària respecte del titular del dret que és privat de la seva possessió” davant d’una ocupació il·legítima, especialment sí ha seguit “el procediment” previst per recuperar “la plenitud del seu dret”.

El dictamen també considera que les “elevades sancions i multes pecuniàries previstes per al supòsit d’incompliment de l’obligació d’oferir un lloguer social podrien constituir un fre o un condicionant a la decisió del propietari de seguir amb la tramitació del procediment ja iniciat” per acabar amb l’ocupació. En aquest sentit, considera que es podria incórrer en una “renúncia forçosa” a recuperar la possessió de l’habitatge ocupat.

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries es va aprovar per unanimitat, i es va redactar arran d’una petició del grup de Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona