Societat

Les presons tindran càmeres que gravaran escorcolls i contencions

L’objectiu del pla és assegurar el tracte adequat als presos i evitar denúncies falses

Les zones cegues de les presons tindran gravacions d’imatge i de so

El Departament de Justícia instal·larà càmeres a les sales d’escorcolls, aïllament i contenció de totes les presons catalanes abans que acabi el 2021. Les càmeres, que gravaran imatge i so, tenen com a objectiu posar fi a les zones cegues de les presons i garantir que no hi ha maltractaments als presos ni que es posin denúncies falses per aquest motiu. Així ho va anunciar ahir la consellera de Justícia, Ester Capella, a la presó de Brians 1, que amb la de Ponent és el centre penitenciari per on s’ha començat a desplegar la instal·lació de càmeres.

 Les presons catalanes ja disposen de càmeres a les cel·les de contenció, però només enregistren les imatges. Únicament les de Puig de les Basses i Mas d’Enric, els centres més moderns, enregistren també el so. “Les càmeres eviten agressions i denúncies falses: tenen un efecte preventiu”, va assegurar la consellera de Justícia, que va destacar que amb aquest canvi “tothom hi guanya: els interns i la reputació dels funcionaris públics”. Capella va defensar els funcionaris de presons com un personal “compromès amb els drets humans i la dignitat de les persones” que de vegades “afronten situacions molt complexes que requereixen molt d’ofici”.

La instal·lació de les càmeres s’ha anunciat després que el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa emetés un informe en què assenyalava que la majoria dels presos consultats van dir que havien estat tractats “correctament”, però s’han identificat situacions de “maltractament físic i un excessiu ús de la força” a les presons de Brians 1 i Ponent. Capella va assegurar que el projecte “no és conseqüència” d’aquest informe, sinó que “fa anys que ens hem posat les piles”. “Tot el que passi en un centre penitenciari ha de ser transparent, s’ha de saber”, va remarcar, i va declarar que el govern “no tolerarà cap desviament en les obligacions de cap treballador del departament”. Segons les dades del departament, des del 2017 s’han obert un total de 152 expedients per presumptes maltractaments, dels quals només cinc han acabat amb expedients disciplinaris amb sancions als treballadors.

El projecte de Justícia disposa d’un pressupost de 600.000 euros. Per garantir la intimitat dels reclusos una part de la imatge que capten les càmeres està encriptada, com ara la zona del sanitari de les cel·les i l’espai on se situen els presos a l’hora d’escorcollar-los. Aquestes imatges només es desencriptarien en cas que fos necessari resoldre algun incident. El pla de desplegament ha començat a Brians 1, on ja funcionen 45 càmeres, i a Ponent, i arribarà en una segona fase a Dones, Quatre Camins, Brians 2, Joves i Lledoners.

LA FRASE

Les càmeres eviten agressions i denúncies falses: tenen un efecte preventiu
Ester Capella
Consellera de Justícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona