Societat

València, 1862-1952 //

Ginecòloga

La doctora Concepció Aleixandre Ballester

VA SER UNA DE LES PRIMERES LLICENCIADES EN MEDICINA DE L’ESTAT, PERÒ NO EN TENIA PROU, DE PASSAR CONSULTA.EL SEU ACTIVISME FEMINISTA VA SER UNA CONSTANT VITAL.

E l 1875, la revista professional El Siglo Médico afirmava que “per lleis fisiològiques, la dona metge és un ésser dubtós, hermafrodita o sense sexe i, en tot cas, un monstre”. Només catorze anys després d’aquest article, ja hi havia cinc llicenciades en medicina (tres per la Universitat de Barcelona i dues per la de València) i, cal dir-ho?, totes tenien un físic de dona perfectament estàndard. Això sí: amb una determinació i una valentia potser més altes que la mitjana de l’època.

TREBALLADORA INCANSABLE

Una d’aquestes pioneres va ser la valenciana Concepció Aleixandre. Després d’acabar la carrera amb notes excel·lents, es va traslladar fins a Madrid, on es va doctorar com a especialista en ginecologia. No va tenir problemes per trobar feina en un hospital, però no estava feta per limitar-se a un horari preestablert de visites concertades. Volia contribuir a l’educació higiènica i sanitària de les dones: volia millorar-ne el sistema de vida, especialment de les més pobres, volia canviar coses. El nom de la doctora Aleixandre va començar a sonar molt aviat. Al seu consultori privat acudien pacients de tota mena atretes per la seva fama de persona propera, i només feia pagar a les qui s’ho podien permetre. Així mateix, es va donar a conèixer als cercles professionals, com ara la Societat Ginecològica Espanyola i l’Institut Mèdic Valencià. Va fer xerrades divulgatives, va escriure articles i va participar en congressos internacionals. Fins i tot va patentar un petit dispositiu per a dones que patien prolapse d’úter. Estava a l’última dels progressos científics (va viatjar arreu d’Europa per conèixer les darreres novetats) i no era rar trobar el seu nom en un anunci de premsa recomanant algun medicament.

LLUITA FEMINISTA

Si l’activitat científica era intensa, també ho va ser el seu activisme feminista en diverses entitats, com ara la Unió de Dones d’Espanya —sufragista, interclassista, aconfessional, propera al socialisme—, de què va ser la presidenta el 1920. La doctora va morir a València amb noranta anys. El dret de vot l’havia segrestat temporalment la dictadura franquista, però les seves lluites professionals i socials estaven condemnades a triomfar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona