Societat

Sobirania alimentària en temps de virus

Els mercats de pagès registren un fort descens de vendes i ho atribueixen en part al desconeixement de la clientela habitual

Molts clients canvien la compra al mercat per la recollida al camp i n’apareixen de nous pel canvi laboral

Sergi Camí té una fidel clientela que no es resigna a deixar de comprar al mercat de pagès de Gavà les verdures que conrea a Viladecans. Tant, que aquest pagès ha vist com aquests dies baixa la clientela del mercat però puja la que li compra directament al camp. En l’era d’abans del coronavirus instal·lava la parada als mercats setmanals de Gavà, Viladecans, Cornellà i Esplugues. Els ajuntaments de les dues últimes ciutats n’han prohibit la instal·lació, malgrat ser venda d’aliments, “i els de Gavà i Viladecans no n’han fet gaire difusió, raó per la qual molta gent no sap que seguim obrint”, explicava ahir Camí. Unes tanques col·locades per l’Ajuntament impedien que els compradors s’acostessin als venedors.

L’afluència de públic era molt baixa, però a aquest pagès li estan arribant moltes comandes a través de les xarxes. “Les portem a domicili a Gavà i Viladecans, mentre que si són de fora venen al camp”, un terreny de set hectàrees al parc agrari del Baix Llobregat. “Abans em venien vuit persones a la setmana, ara ho fan 20 o 30”, amb la feina afegida que això representa. “Som tres persones treballant al camp i és un sobreesforç atendre la gent ara que tenim molta feina llaurant i plantant.” Però els compradors són benvinguts per pal·liar el descens de vendes d’un 30% aproximadament. Camí defensa la venda directa com a paradigma del producte de quilòmetre zero i de passada regala reflexions: “Això que fem és un exercici de sobirania alimentària ”, assegurava.

A la parada de Ca l’Adelaida també han notat un descens de vendes important que atribueixen en part al desconeixement de molts. “En un dia normal això estaria ple, però molta gent no deu saber que tenim obert”, afirmava la Yolanda assenyalant el parc de la Torre Lluc. En canvi venien clients no habituals, com ara el Toni, que ha canviat el despatx pel teletreball i que ahir es va poder escapar a comprar verdures de proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES