Societat

Confinats al poble: més saludable

A Albanyà, els veïns coincideixen que el confinament és menys estressant

Al veïnat de Lliurona estan encara més aïllats, i així ho han triat

“Segurament és un dels millors llocs on es pot viure un confinament. Algun avantatge havia de tenir viure en el medi rural”, diu el Jordi. Que ningú ho interpreti com una incitació a sortir de casa seva, però ell ho té clar. És mestre a l’Alt l’Empordà i viu confinat al seu domicili a Albanyà. El municipi té uns 160 habitants, però al poble no superen els 60 veïns. El Jordi i la seva parella tenen un fill d’uns dos anys. Si els calen productes de primera necessitat, han de baixar a Figueres, però hi estan acostumats. També hi ha el recurs de l’única botigueta del poble, La Rectoria. Abans del coronavirus, era el lloc on trobar-se: alberg, restaurant, bar i una mica de botiga. L’encarregat –també es diu Jordi– va tancar ja el primer cap de setmana d’alerta. “No volia prendre cap risc”, diu, però la botiga fa servei. Baixa a proveir-se un cop a la setmana i obre de sis a nou del vespre. Li fan encàrrecs -també de menjar que ell cuina-, i ho reparteix o ho venen a buscar.

Més amunt hi ha gent encara més aïllada, al veïnat de Lliurona. L’Alexandra, la seva parella i tres nens són dels pocs habitants que hi ha. “L’inconvenient seria que hi pugés gent; aquí vivim els 365 dies al mig de la muntanya. No ens ajuntem amb famílies, però l’obertura i els quilòmetres que ens separen fan que no hàgim d’estar tancats. Hem triat viure aquí; podem passar temps sense baixar. No tenim tele, el nostre ritme de vida no ha canviat. Potser és la ciutat que s’haurà de conscienciar que cal viure respectant els ritmes naturals de la Terra”, diu l’Alexandra.

“És més saludable el confinament en un petit poble”, confirma l’alcalde, Joan Fàbregas. A més, aquí la població és estable, i no hi ha hagut cap allau de visitants com va passar al Pirineu i en algun lloc de la costa. Col·laborar entre veïns i estar al cas de la gent gran ja era habitual. “No es veu ningú, però qui més qui menys té un pati o un hort”, hi afegeix el regidor Joan Casellas.

I també a distància, l’Observatori Astronòmic continua observant el cel i col·laborant en un programa amb la NASA. El director, Pere Guerra, avança que properament podria anunciar un gran descobriment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS