Societat

Pandèmia de voluntariat

Grups de persones cusen milers de màscares de protecció des dels seus domicilis davant l’escassetat, mentre el preu es dispara en les poques farmàcies que en venen

Girona Fibra dona tauletes al Trueta perquè ingressats i famílies parlin

El cap de setmana de confinament ha estat ben productiu en moltes llars i negocis tancats d’arreu de la demarcació. L’escassetat de material sanitari va fer que al llarg de la setmana comencessin a articular-se diverses iniciatives per elaborar mascaretes o altres elements decisius per salvar vides i evitar més contagis.

A Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d’Aro ja han arribat a un nivell de producció d’un miler de mascaretes en un matí. La impulsora de la iniciativa, Conchi Morales, és una modista que habitualment es dedica a confeccionar mallots per a equips de patinatge artístic o gimnàstica, però, en veure la magnitud de la crisi, va tancar el taller per complir amb el confinament i se les va empescar per col·laborar. Explicava a l’ACN que va trobar que l’empresa de Rubí Robin Hat cercava “mans” per confeccionar mascaretes, se n’hi va anar i va aconseguir material per fer-ne dos milers. Al seu torn, va llançar una crida per cercar col·laboració i, després de rebre moltes trucades, ja han esgotat tot el gènere.

Ara, amb dues amigues que no saben cosir però gestionen la xarxa de voluntariat i abastiments, han aconseguit que els ajuntaments de Sant Feliu i el de Castell-Platja d’Aro comprin més tela o gomes, els dos elements essencials. Dolors Guirado, exregidora del consistori platjarenc, és una altra voluntària que s’ha sumat al grup, i de moment estan centrant els esforços a proveir l’hospital de Palamós, geriàtrics de la zona, Mossos i policies locals, i la Fundació Estanys. Guirado explicava ahir que va començar a treballar la setmana passada amb roba domèstica, “amb una doble tela que es pot reomplir amb bolquers o teixits transpirables que facin de filtre”, i reutilitzables renovant-lo i rentant la tela a més de 60 graus. El repte, però, és mantenir el subministrament de tela i gomes, i no descarten llançar crides solidàries per trobar nous proveïdors.

A l’Alt Empordà i la Garrotxa

A l’Alt Empordà, Bàscara ja va començar a repartir divendres –i continuarà aquest inici de setmana– mil mascaretes, a comerços i cases particulars. De la confecció se n’han encarregat unes vint-i-cinc persones voluntàries del poble que hi han treballat aquests últims dies. És l’Ajuntament que va adquirir la tela sanitària necessària a una empresa especialitzada de Rubí. L’import va ser de 1.200 euros i cada mascareta sortirà a 1,20 euros. “Ho hem fet perquè no tenim cap alternativa per part de l’administració; no són mascaretes per a ús professional als hospitals, però sí per a la població”, destacava Narcís Saurina, alcalde de Bàscara.

Un cop van disposar de tela i voluntaris per cosir –també se’n van presentar més dels necessaris–, van aconseguir aparells autoclau per esterilitzar les mascaretes; un procés lent, ja que només en poden esterilitzar 50 per hora, i el diumenge hi van dedicar 16 hores. “Ara toca repartir, i veïns i comerciants les podran utilitzar quan es vagi a comprar” hi afegia l’alcalde. A Figueres, l’Ajuntament també ha recorregut a l’empresa rubinenca per abastir-se de teixit i gomes, i més de 50 cosidores voluntàries els esperen per confeccionar 1.500 mascaretes més.

Per la seva banda, una cinquantena de voluntaris garrotxins, coordinats per Innova Didàctic d’Olot, s’han posat a produir màscares amb impressores 3D per als professionals de l’hospital d’Olot i l’Ajuntament. En fan 50 per hora. I, per garantir que la feina no s’aturi, l’institut La Garrotxa els ha fet arribar 1.000 làmines d’acetat i 50 metres de goma elàstica.

Preu astronòmic en farmàcies

La situació contrasta amb l’escassetat de mascaretes o alcohol en farmàcies, productes exhaurits o que es cotitzen a preus astronòmics, de 7,50 euros divendres passat per mascareta o més de 50, ahir mateix.

Des del sector, defensen que no hi ha material, o que han de fer quilòmetres per aconseguir-lo als “nous preus” incrementats. Però estan provocant indignació entre consumidors que demanen tiquets, i en algun cas sense èxit, per passar comptes més tard amb els farmacèutics en les xarxes socials.

Tauletes per a malalts al Trueta

Però, malgrat aquest parèntesi, també hi ha l’aposta solidària de l’empresa Girona Fibra, de Besalú, per comunicar en línia pacients ingressats amb coronavirus a l’hospital Josep Trueta amb els seus familiars, evitant que aquests últims hagin d’anar a l’hospital i consumir màscares i vestits de protecció. A finals de setmana, esperen que ja serveixin per establir videoconferències i al centre demanen més donacions de dispositius, però habilitats per encabir-hi una targeta SIM que proporcionaria l’empresa.

(Amb informació d’Esteve Carrera, Jordi Casas, Ramon Estéban i Joan Puntí.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona