Societat

Els gossos més confinats

Les protectores d’animals de la demarcació mantenen serveis mínims per cuidar-los i prenen mesures de prevenció

Han deixat de tramitar adopcions i acceptar voluntaris

Al Baix Empordà, es va disparar el nombre de voluntaris per passejar gossos, però no es pot

El col·lectiu caní ha estat el que, aparentment, ha sortit més ben parat de la crisi desfermada per la Covid-19: propietaris de guàrdia a casa tot el dia, millor disposició a les passejades – tot i que excessivament quilomètriques en algun cas– i, de retruc, l’aparent immunitat dels animals als efectes del virus. Però malauradament també hi continua havent gossos confinats en les instal·lacions de protectores i gosseres, on els seus responsables s’han coordinat perquè no falti menjar i per atendre’ls amb serveis mínims i minvats pel protocol de l’estat d’alarma.

En les hores posteriors a l’anunci del reial decret, a més d’un li devia passar pel cap adoptar un gos sense família i tenir un salconduit per sortir de casa. Però el director de la protectora baixempordanesa Rodamón, Àngel Viladegut, deixa clar que és inviable: “El protocol d’adopcions s’ha suspès.” I tot i que diu que no s’ha disparat l’interès per adoptar, sí que admet que la setmana passada van rebre “desenes de trucades de voluntaris que s’oferien a passejar algun dels gossos”. Alguns eren totalment desconeguts, “fins i tot de Barcelona”, però els treballadors de l’entitat, que gestiona la gossera comarcal, amablement els van aclarir que només es pot passejar els gossos propis.

De fet, aquests dies a Rodamón han hagut de prescindir de l’ajuda dels voluntaris amb les bèsties. Les atenen exclusivament entre els cinc treballadors, que s’han organitzat per torns i eviten de coincidir. Alimenten gossos i gats, netegen i miren de mantenir-los mínimament actius. Almenys, la bona notícia és que la xifra d’abandonaments ha caigut. En les dues últimes setmanes només han recollit deu gossos, mentre que la mitjana mensual habitualment oscil·la entre cinquanta i seixanta. A les instal·lacions de Mont-ras tenen prop de noranta gossos i una seixantena de gats.

En entitats que depenen exclusivament del voluntariat i de donacions, la situació no està sent fàcil. Ester Estany, portaveu de Protectors dels Animals del Gironès, coincidia amb Viladegut que aquests dies no es poden fer adopcions perquè “no són causa de força major”. Només retornen animals perduts al seu propietari i també treballen mantenint distàncies i amb el mínim de personal. L’associació alerta, però, que està caient el volum de donatius i aquesta setmana ha llançat una crida perquè els ciutadans els donin suport econòmic amb microdonacions . Enmig del desànim, però, divendres van rebre una donació de pinso i llaunes de menjar tou que els permetrà de tirar endavant uns dies.

A l’Associació Protectora del Pla de l’Estany, el seu president, Martín Fernández, lamenta que “una adopció ha quedat penjada” com a conseqüència del confinament. En aquest cas la responsabilitat de cuidar de la gossera l’assumeix en solitari, tot i que amb el suport a distància de voluntaris amb gossos en acollida. Tots ells s’han activat per anar comprant pinso i medicaments pel risc que escassegin.

Acollida per a malalts i gent gran

L’Ajuntament de Figueres i la residència canina Vila Descans han prorrogat i ampliat el servei per allotjar animals de companyia de persones amb la malaltia i les de persones sense llar durant l’estat d’alarma. La iniciativa va començar fa més d’una setmana per acollir les mascotes del personal sanitari. Altres centres, com ara la residència canina Can Planet de Llagostera, també han adaptat l’oferta a l’emergència i, per exemple, ofereixen un descompte del 40% en estades per a malalts o persones grans que prefereixin no sortir a passejar gossos pel risc de contagi. Fins i tot ofereixen recollir-les i retornar-les a domicili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona