Societat

Sánchez rectifica

Després de resistir-s’hi durant dues setmanes, el president espanyol dicta un confinament total per intentar contenir la pandèmia

Els empleats de serveis no essencials s’hauran de quedar a casa amb un “permís retribuït”

Les circumstàncies han obligat Pedro Sánchez a transigir. L’evolució de la pandèmia del coronavirus –a tot l’Estat, ahir, es va comptabilitzar el nombre més alt de morts (832) en un sol dia– ha empès el president espanyol a decretar un enduriment de les condicions del confinament. Ja serà total, o gairebé. Fins ara, la seva posició era negar-se a prendre aquesta decisió per l’impacte que tindria sobre l’economia, posició que ha estat censurada obertament per no pocs experts sanitaris i altres càrrecs institucionals, començant pel president de la Generalitat, Quim Torra. Ahir a la tarda, però, el cap de l’executiu estatal feia una compareixença sorpresa per fer propòsit d’esmena. “La societat està preparada i és el moment per fer-ho”, va ser l’argument que va exposar Sánchez per justificar que, ara, es dictin noves mesures que restringiran, pràcticament al mínim, tota activitat laboral i, amb ella, la mobilitat de les persones.

La mesura s’aprovarà avui en un Consell de Ministres extraordinari i entrarà en vigor demà mateix. En principi, la seva vigència serà fins al 9 d’abril, a les portes de les vacances de Setmana Santa. En l’espera de la redacció final que tindrà el document acordat, la voluntat de l’executiu estatal és que només treballin els sectors considerats “essencials”, i la resta, cap a casa. I quins són aquestes activitats considerables imprescindibles? Ara per ara és una incògnita, i l’única referència a mà és un esborrany elaborat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme que s’ha filtrat aquesta setmana, i on es detalla com seria aquest nou confinament. Segons el document, les úniques feines que no es veurien afectades per les restriccions de moviment són les de reparació i manteniment d’infraestructures com ara les sanitàries, maquinària o infraestructures; serveis de neteja; logística; branques molt limitades del comerç minorista com ara ferreteries o tallers de reparació. Es dona per descomptat que serveis considerats més que bàsics –des de tota la cadena d’alimentació, cossos i forces de seguretat i, no cal dir-ho, personal sanitari– també n’estan exempts. Pedro Sánchez també va assegurar ahir que els mitjans de comunicació no en resultarien afectats, tot i que caldrà veure com es formula tot plegat per escrit en el text que ratifiqui avui el Consell de Ministres.

Tots els treballadors que no sigui d’aquests sectors, i que s’hagin de desplaçar per anar a la feina, resultaran afectats. El mecanisme que ha arbitrat l’executiu estatal per donar cobertura legal a la situació és concedir-los un “permís retribuït”. A la pràctica, això equival al fet que l’empresa de torn els seguirà pagant la nòmina i, quan acabi la crisi sanitària, recuperaran les hores que hagin perdut. Com? Ara no se sap ben bé, i segons va indicar ahir el cap de govern espanyol, aquesta serà una qüestió que s’haurà de pactar a posteriori. Una manera de fer-ho seria allargar la jornada laboral quan la situació s’estabilitzi, o pessigar dies de vacances.

Amb aquest confinament total, l’executiu espanyol confia que l’activitat en els dies laborables s’equipari amb la d’un dissabte o diumenge i, per tant, les possibilitats de contagi es redueixin, i més partint de la base que no són pocs els operaris que encavalcaran aquesta aturada forçosa amb les vacances de Setmana Santa. L’objectiu últim és mirar d’evitar un col·lapse del sistema sanitari, i més especificament de les unitats de cures intensives, que ja es veu com a inevitable en el temps. Uns raonaments que casen amb els expressats per Quim Torra, que ahir no va voler fer crítica de la rectificació de Sánchez. “Vull agrair-li que hagi atès les demandes de Catalunya.” Avui, tots dos en parlaran per videoconferència.

LES FRASES

A mesura que ens acostem al pic del virus és el moment d’intensificar la lluita, no de baixar-la
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
Era una mesura necessària. Si ara es dicta un confinament total, és perquè fins ara no existia
Quim Torra
President de la generalitat

Catalunya ja supera els 1.200 morts i rècord a l’Estat

Al conjunt de l’Estat divendres es van comptabilitzar fins a 832 morts com a conseqüència del coronavirus, el que representa la xifra més alta de decessos en un sol dia des que es va iniciar la crisi. En total, el nombre de víctimes ja puja fins a 5.690. Pel que fa als nous casos diagnosticats, van arribar a 8.189, un 13% més que el dia anterior. Al tot el territori espanyol ja hi ha 72.248 casos confirmats. Pel director del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simon, aquests indicadors revelen una certa estabilització en les infeccions –fa pocs dies es van assolir increments diaris del 20%–, fins el punt que en alguns punts de l’Estat, no es va voler dir quins, ja s’estaria arribant a l’anhelat pic de propagació. Malgrat aquesta tendència, es tem que els sistema sanitari arribi a un nivell de saturació d’aquí a una setmana.

A Catalunya, on cada nit es fan públiques les dades del mateix dia, ahir van perdre la vida 156 persones i ja n’han mort pel virus 1.226. Pel que fa al nombre d’infectats, ahir només se’n van detectar 763, una mica més de la meitat que el dia anterior. Aquesta xifra, però, podria ser perquè, segons fonts de Salut, ha canviat la forma de comptar i ara no se sumen els “casos possibles en l’àmbit familiar”, és a dir, les persones que conviuen amb un positiu però a les quals no s’ha fet el test tot i tenir símptomes. En total, doncs, hi ha 15.026 persones afectades, de les quals 1.391 –només 67 més que divendres– estan greus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona