Societat

el confinament, en primera persona

Per quedar-se a casa

El Punt Avui ofereix dues planes diàries amb testimonis ciutadans sobre com passen aquests dies de confinament

Cuineres, escriptores, músics, professors...diferents ciutadans de Catalunya desfilaran cada dia en la nova secció d’El Punt Avui per explicar com afronten el confinament i cm els ha alterat el dia a dia.

XAVIER CORBERA Portaveu de Somescola

“Un adult treballa, com pot, i l’altre està pels nens”

“Bon dia, dutxa per als adults, ens vestim tots, truquem a tots els avis i a esmorzar. Matí sense televisió ni tauleta, un adult treballa, com pot, i l’altre està pels nens. A la tarda deixem televisió, tauleta, jugar, trencaclosques, barallar-se i resoldre conflictes, pijames i a sopar. Un adult els posa a dormir, sembla una casa de colònies, mentre l’altre adult torna a l’ordinador. Sembla que demà serà igual amb els bessons de quatre anys i una nena de tres.”

MARIA CAMPUZANO Aliança contra la Pobresa Energètica

“La crisi està estrenyent encara més els més vulnerables”

“Estic agraïda perquè l’organització on treballo, Enginyeria Sense Fronteres, em va facilitar el teletreball des del primer dia. Visc amb preocupació com s’estreny encara més els més vulnerables i en especial les dones, que són les qui estan esmorteint, un cop més, l’impacte de la crisi. Moltes famílies no tenen assegurat l’accés a l’aigua i veuran com s’incrementen les factures a causa del confinament, que no podran pagar un cop superat l’estat d’alarma. L’única mesura efectiva és que el govern els decreti els serveis gratuïts.“

MARIA MERCÈ ROCA Escriptora

“Ara més que mai, casa és la ‘casa’ que ens salvava de petits”

”Estic acostumada a estar-me a casa escrivint, i el fet de no poder sortir per mi no és un daltabaix. Faig el de sempre. Em sento afortunada i en dono gràcies, perquè sé que hi ha qui ho passa molt pitjor que jo. Ara més que mai, casa és la casa que ens salvava quan érem petits. A fora la gent es mor sola: és la cara més cruel de l’epidèmia. A fora tot cau, tot tanca: Sant Jordi, les classes de català, els bars, les botigues. Aviat casa ja no serà un refugi; caldrà sortir, i serà terrible.”

EDU PERICAS Director de teatre

“Vam poder fer l’assaig general, però no l’estrena, al Borràs”

“Com a director dels teatres de Badalona vaig passar l’ordre de l’Ajuntament que tothom es quedés a casa. Hem ajornat les funcions d’abril i maig. Al juny i al juliol, normalment cedíem l’espai per a ús de la ciutat. Vam tenir temps de fer l’assaig general de Pecats imperdonables al Borràs, però no d’estrenar-la. Estem preparant amb Sol Picó un espectacle de dansa familiar: s’ha endarrerit l’estrena del maig al setembre. I tot amb la dificultat d’estar confinat amb un nen de 3 anys que necessita cremar energia.”

DÍDAC ROCHER Músic

“La situació era molt estranya, però ens hi hem acostumat”

No porto malament el confinament, perquè això d’estar tancat i tenir temps per fer les meves coses ja fa molt per mi. Al principi sí que hi vaig tenir moments una mica d’ansietat, ja que la situació era molt estranya, però ens hi hem anat acostumant. El 13 de març va sortir el meu disc, La derrota, i... ja ho veus! Surt i apa, tothom tancat a casa! Les cançons, naturalment, ja feia temps que les tenia escrites, però crec que han acabat tenint molt de sentit i una raó de ser. La primera es diu L’espera i l’última, Renéixer.

ARMAND PUIG Rector de l’Ateneu Sant Pacià

“Veig que hi ha esperança per la solidaritat que creix”

“No visc el confinament com un isolament. Em retrobo amb persones i situacions que abans quedaven engolides pel neguit de cada dia. Em replantejo hàbits i costums, i veig clarament que ningú no se’n por sortir sol, d’una prova com aquesta. Llibres i ordinador, reflexió i pregària, trucades i atenció a l’immens sofriment que travessa aquesta societat. Em preocupa molt la solitud en què es troba molta gent, però veig que hi ha esperança per la solidaritat que creix. Els temps estan canviant.”

el llibre

‘Trenta-dos morts i un home cansat’

Devastadora història d’amor i de mort protagonitzada per una adolescent que patina per la ciutat a la recerca de l’abisme i amb una ingenuïtat que fa que la distopia que proposa Llort sigui encara més cruel. Llort canvia la temperatura del relat mentre ofereix una mirada quasi poètica sobre els límits del mal.

ROSA DELS VENTS

Presentació del festival Strenes

El festival Strenes de Girona, previst per a aquesta primavera, s’ha ajornat fins a l’estiu i tindrà lloc del 26 de juny a l’11 de juliol, amb un total de 24 actuacions en diferents escenaris de la ciutat, que representen el 80% del cartell previst inicialment. Aquesta tarda tindrà lloc la presentació en directe de l’anomenada Edició Post Quarantena de Strenes, amb un programa especial emès a través del seu web ( www.festivalstrenes.cat ), a partir de les 18 h, que serà presentat per la periodista Maria Xinxó i inclourà diverses entrevistes i actuacions musicals d’alguns dels artistes que participaran en aquesta edició del festival gironí, com ara Sopa de Cabra (foto), Miki Núñez, La Casa Azul, Judit Neddermann, Suu, Tomeu Penya, Maika Makovski, Ginestà i Meritxell Neddermann.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró