Societat

Torna la llibertat a Wuhan

0bertura ·

El govern xinès aixeca el bloqueig que va imposar a la ciutat gairebé onze setmanes enrere

Experts mèdics demanen prudència i temen una segona onada a causa del control poc efectiu de la malaltia a Europa i als EUA

Pequín ha complert les previsions i dimarts a la mitjanit va aixecar el confinament de la ciutat epicentre del coronavirus, Wuhan, després de prop de tres mesos en què els residents d’aquesta ciutat no podien sortir-ne. Hores abans de l’aixecament de les barreres dels principals punts de sortida ja hi havia desenes de vehicles que van col·lapsar l’autopista i van fer sonar els seus clàxons fins que els funcionaris van retirar les barricades que impedien la sortida. El primer tren de passatgers de sortida de la ciutat va partir a les 6.25 h amb destinació a Jingzhou i el primer avió que va enlairar-se va ser a l’illa de Hainan, al sud del país. Milers de persones van sortir de Wuhan.

Per poder sortir de la ciutat, els ciutadans estaven obligats a acreditar el seu estat de salut amb certificats mèdics o els codis QR de salut en els seus dispositius mòbils, que es van posar en funcionament a l’inici del tancament i que, mitjançant una aplicació, controlen l’historial de malalties, els moviments i els contactes de l’usuari. El transport per aire o en tren amb destinació a la capital del país, Pequín, està suspès i els ciutadans que hi vulguin anar hauran de sotmetre’s a la prova del coronavirus.

D’altra banda, experts mèdics han fet un toc d’atenció sobre la malaltia després que dissabte es van confirmar més de 100.000 nous casos a escala global, com també pel fet que la malaltia no està controlada de manera efectiva a Europa i als EUA i, especialment, per l’increment de casos en països menys desenvolupats d’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina. El doctor Zhang Wenhong, un dels experts xinesos de Covid-19, va assegurar que malgrat que la Xina ha aconseguit alguns èxits en els anteriors mesos, cal ser prudents i mostrar-se determinats a combatre la malaltia durant un temps més perllongat. Zhang, que va concedir una entrevista al mitjà independent en línia Caixin, va assegurar que era poc probable que la pandèmia acabi aquest estiu a causa del contagi global de la malaltia i va afirmar que és molt probable que es produeixi una segona onada de Covid-19 després de la tardor. El doctor va aconsellar a la Xina de controlar els casos importats per evitar un nou brot abans de l’estiu. A més de practicar el distanciament social, portar màscares en llocs públics i rentar-se les mans freqüentment, Zhan demana a les autoritats centrar-se en tres àmbits: duanes, comunitats i hospitals.

El triple d’infeccions

La Comissió Nacional de Salut va informar ahir de 199 casos d’infecció per Covid-19 a la Xina continental, amb 62 nous infectats amb símptomes i 137 casos asimptomàtics, quelcom que representa el triple de casos del dia anterior.

L’agència governamental va especificar que 59 dels 62 casos simptomàtics confirmats van ser de persones provinents de l’estranger i tres casos de contagis locals van ser detectats a les províncies de Guangdong i Shandong. A més, 102 dels 137 casos asimptomàtics també van ser importats i ja són 1.095 els malalts asimptomàtics que encara són sota supervisió mèdica. La comissió va confirmar també la mort de dues persones per coronavirus –una a Xangai i l’altra a la mateixa ciutat de Wuhan– després que el dimarts s’hagués aconseguit per primer cop des de gener no registrar cap mort per Covid-19.

199
nous casos
de contagi per coronavirus es van produir ahir a la Xina, el triple que el dia anterior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES