Societat

Les associacions de municipis FMC i ACM consensuen 55 mesures per combatre el coronavirus

Reclamen que s’actuï “amb rapidesa” per superar les crisi sanitària, social i econòmica

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) han consensuat un paquet de 55 mesures per combatre el coronavirus des del món local i des de les administracions catalanes i espanyoles.

Olga Arnau, presidenta de la FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, assegura que “la principal preocupació” del municipalisme són les persones i, per tant, tots els punts del paquet de mesures “estan enfocats a la millora social i econòmica per sumar des de totes les administracions”.

“És l’hora d’actuar en comunitat i defensar tots els col·lectius, cal actuar amb rapidesa per superar la crisi sanitària i mirar cap al futur per superar-la proactivament”, afirma.

Segons el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, la covid-19 ha portat a “tres crisis”, la sanitària, la social i l’econòmica. Segons remarca, no es volen quedar “només” amb l’atenció de l’emergència, sinó que volen anar “més enllà” per sortir “de la forma més segura, ràpida i resilient” de les tres crisis.

Propostes

En l’àmbit sanitari, el municipalisme català aposta per la prevenció contra la pandèmia (també davant possibles brots futurs) mitjançant els tests massius, el manteniment del confinament i el reforç del sistema sanitari, tant pel que fa a professionals com a pacients.

Pel que fa a la crisi social, proposen l’establiment d’un pla de contingència social que prioritzi i doni recursos i eines pels col·lectius més vulnerables que han patit la pandèmia però prevegi també “la derivada social i laboral del previsible increment d’atur i situacions de precarietat” en l’àmbit familiar, de menors i de dependència, per tal d’anticipar-se.

El decàleg demana reorientar totes les polítiques públiques a l’atenció social i a la generació d’ocupació, estable segura i de qualitat, per no “cronificar” la crisi social després de la sanitària.

En aquest sentit destaquen les polítiques d’habitatge social, amb la suspensió dels desnonaments i les ajudes per fer front al pagament de subministraments, hipoteques i lloguers.

En l’àmbit de la crisi econòmica, el municipalisme català reclama la flexibilització de la regla de despesa per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per combatre la crisi “amb polítiques expansionistes i anti-cícliques” i la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs.

També demanen la preservació del teixit productiu, pimes, autònoms i llocs de treball per tal “d’accelerar” la sortida de la crisi i la reactivació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona