Societat

Talls viaris pel temporal de pluja i alerta per la crescuda de rius

La pluja intensa fa tallar carreteres al Baix Empordà i guals i passallisos arreu de la demarcació

Fa pujar ràpidament el cabal de rieres i rius, especialment l’Onyar i el Daró, i avui pot complicar la situació

El temporal de pluja que va començar a afectar la demarcació el cap de setmana es va intensificar ahir, amb els primers talls viaris i les crescudes de rius i rieres, que es podrien agreujar en les pròximes hores. La jornada es va saldar amb diverses carreteres tallades: les més destacades, la C-31 –entre Ullà i Verges– i la GIV-6321 –de Bellcaire a Albons– per inundació de la calçada, i la GI-682 –per esllavissades al terme de Sant Feliu de Guíxols, en direcció a Tossa–, totes tres al Baix Empordà.

En aquesta comarca, l’acumulació d’aigua va fer tallar diversos camins i passallisos. Però el pitjor neguit es vivia a prop del riu Daró, on el cabal va anar creixent al llarg del dia i superava els 215 m³ per segon a les onze de la nit i continuava creixent, tot i haver-hi caigut només 63 litres per metre quadrat. A Girona, l’Onyar també continuava creixent per sobre dels 395 m³ per segon. Les dues xifres quedaven lluny encara dels 427 i 536 metres cúbics per segon que, respectivament, van assolir al gener pel Glòria. El risc, però, és que la previsió indica que avui s’acumularà molta més pluja, fins a 100 litres més per metre quadrat.

Les afectacions també van arribar a altres comarques. A l’Alt Empordà, al vespre, les rieres inundaven baixos, per exemple, al Port de la Selva. Al Pla de l’Estany, com és habitual en aquests casos, la zona més perjudicada va ser el terme de Cornellà, on les rieres i, sobretot, el Terri, van sortir de mare en alguns punts i van cobrir passallissos i algun pont, i van complicar la circulació. El creixement del cabal del Terri es deu tant a l’aportació directa de la pluja a la capçalera com –sobretot– al fet que a Banyoles obren les comportes de desguàs de l’estany per evitar problemes en aquell municipi. Aquest aigua procedent del llac va a parar, a través dels recs i la riera Canaleta, al Terri. En aquesta ocasió, les comportes ja s’havien obert dilluns.

Al tram garrotxí del Fluvià el riu també va cobrir els passallisos habituals als termes de Montagut i Oix, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer, deixant aïllats alguns veïnats. I a la Selva, el temporal va fer desbordar rieres i va provocar la caiguda d’un arbre sobre una casa a Santa Coloma de Farners, molt a prop de l’ajuntament. Va destrossar el porxo i l’entrada d’una casa, però sense ferits.

(Amb informació de Ramon Estéban i Jordi Ferrer.)

LA XIFRA

395
metres cúbics
per segon baixaven ahir a les 23.10 per l’Onyar a Girona, que al gener va arribar a un pic de 536.

L’ACA desembassa per prevenció

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va incrementar ahir progressivament el cabal d’aigua alliberada als embassaments gironins, que voltaven el 90% de capacitat, per preparar-los per contenir l’aigua caiguda a les capçaleres del Ter i la Muga.

En el cas de l’embassament de Darnius-Boadella, que es trobava al 89% de la seva capacitat, a primera hora de la tarda van obrir comportes per deixar anar un volum de 26 m³ per segon. I al vespre van decidir incrementar-lo fins als 33. I pel que fa al sistema de Sau, Susqueda i la presa del Pasteral, on al migdia i primera hora de la tarda ja havien elevat el cabal de sortida de 25 a 40 m³ per segon, a les 19 h també van ampliar l’obertura de comportes per deixar anar 60 m³ per segon Ter avall. Els tres embassaments del sistema havien assolit el 92,5% de la seva capacitat.

Des de l’ACA van defensar que, tot i tractar-se de cabals de desembassament poc habituals, no preveien riscos d’inundació llevat de zones puntuals, com ara guals o accessos a les lleres. Pel Glòria, al gener, la capacitat del Sistema Ter va excedir el 100% diversos dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona