Societat

MARCO MIQUEL

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE GELATERS ARTESANS (ANHCEA)

“Pots comprar un pastís però no pots comprar un gelat artesà?”

Els gelaters artesans de tot l’Estat denuncien que s’han trobat desemparats legalment per fer venda des del taulell tal com fan altres establiments, com ara les fleques i les pastisseries

L’associació de gelaters artesans representa més de 2.500 gelateries, però a l’Estat es calcula que hi ha uns 20.000 establiments d’aquest tipus que no poden vendre els seus gelats. Per què no hi estan autoritzats?
Aquesta és la qüestió: el perquè. La constant aparició de notícies no aclareixen la situació del gremi, fet que ens causa un gran perjudici. Ens hem dirigit al ministeri i a totes les conselleries de Salut, però ningú no ens ha respost. I ja fa més de 15 dies que ho hem demanat oficialment. Estem sofrint greument per les disposicions previstes en les mesures anti-Covid-19. Els reials decrets suspenen l’obertura al públic de locals i establiments minoristes amb caràcter general.
Denuncien que hi ha establiments que poden obrir amb característiques molts semblants a les de les gelateries?
Entre les excepcions del confinament hi ha establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes i béns de primera necessitat. Als supermercats o en altres tipus d’establiments hi ha gelats industrials i productes semblants. Entenem perfectament els esforços per garantir al màxim la salut i la seguretat de la població, però creiem que hem estat perjudicats pel que es podria considerar un error d’assimilació, probablement causat per la urgència amb què ha calgut reaccionar. Demanem una revisió urgent de la normativa, ja que alguns dels nostres companys han decidit obrir a iniciativa pròpia i s’han exposat a rebre sancions o amonestacions. Fins i tot hem rebut queixes de gelaters que han estat amenaçats per les autoritats i que han hagut de viure situacions molt desagradables.
A què creuen que és degut aquest error de consideració?
L’error es troba en no considerar les gelateries artesanes com un sector de les mateixes característiques que una fleca, una pastisseria o una botiga de llaminadures, on hem comprovat que es venen gelats per emportar. Comprar un croissant en un forn o un pastís en una pastisseria és totalment semblant a comprar un gelat artesà en un local habilitat i emportar-se’l a casa o menjar-se’l en el mateix moment, fora del local, òbviament. Cal recordar que la normativa considera el gelat dins dels aliments de primera necessitat.
Hi ha gelateries fent entregues a domicili, actualment?
Sí, hi ha gelateries que fan entregues a domicili, però és una iniciativa que demana uns equips determinats, pel tipus de producte que es reparteix, i una organització que les petites empreses familiars i sense gaires treballadors, que es troben principalment en el nostre sector, encara no han pogut desenvolupar amb les millors condicions.
Què demanen exactament?
Demanem que es revisin les disposicions dels decrets sobre mesures per contenir la propagació, per tal de permetre als nostres associats reiniciar la producció i la represa de la venda de productes, exclusivament per emportar, sense consum a dins de l’establiment, i comptant, naturalment, amb totes les mesures d’higiene i seguretat, tant per al personal de l’empresa com per als clients, és a dir, desinfecció, distància social, aforament limitat. Per portar-ho a terme tenim previst fins i tot laboratoris que ens poden certificar com a establiments Covid-free després de fer les proves pertinents. Així es podria reobrir un canal de comercialització fonamental per als gelats i altres productes dolços ja empaquetats i subministrats directament des de les gelateries, ja que actualment se’n poden comprar en supermercats, en fleques, a les botigues de llaminadures, fet que considerem un greuge comparatiu respecte a nosaltres.
Garanteixen que no hi haurà consum dins de l’establiment?
Naturalment! Actualment, a tot l’Estat, hi ha forns o fleques on s’ha col·locat clarament una barrera, amb taules o amb cadires, que impedeix accedir a la zona de restauració, és a dir, on els clients s’asseurien i farien el cafè, i només es serveix al taulell, i si vols un cafè te’l pots emportar. El mateix passa a les pastisseries. Poden tenir obert i servir des del taulell, que és el que fan la immensa majoria. En canvi, nosaltres això no ho podem fer. Així, ¿pots anar a comprar un pastís o un cafè per emportar, i no pots comprar un gelat artesanal al taulell i emportar-te’l? No crec que sigui just.
A més, ara ve el bon temps, que és l’època de més facturació.
Exacte. Creiem que la situació s’hauria d’aclarir el més aviat possible perquè, per a tot el sector dels gelats, caracteritzat per una forta estacionalitat, aquests mesos que ara comencen representen el període en què la facturació anual està més concentrada. per tant, una prolongació de la restricció no permetria la recuperació dels danys que està sofrint el sector, amb la consegüent pèrdua enorme de llocs de treball.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA