Societat

FARNERS LLISTOSELLA

LLICENCIADA EN PSICOLOGIA, MÀSTER EN RRHH I ESPECIALISTA EN HEAD HUNTING I RECRUITMENT

“A principi de març les empreses ja van deixar de buscar talent”

Especialitzada en recerca de talent per a empreses de tots els àmbits, ha viscut de molt a prop l’aturada de la contractació. Creu que la reobertura serà lenta i es farà sector per sector

Quina és exactament la funció d’un ‘head hunter’?
El que es coneix com a head hunting és un mètode de selecció de personal en què el head hunter, és a dir, la persona que busca el talent, fa una recerca directa del perfil que li ha estat sol·licitat per part d’una empresa concreta, sense que això impliqui que el candidat amb qui es contacta estigui buscant feina. Actualment, la selecció de personal està molt externalitzada. En el meu cas em dedico sobretot a la recerca de perfils de directius, comandaments intermedis o professionals molt especialitzats.
Com han viscut la crisi sanitària del coronavirus i la crisi econòmica que ha provocat?
A tots ens va agafar de sorpresa. Es va subestimar el mal que podia arribar a fer, i per això crec que es va reaccionar tard. En el nostre sector, els que ens dediquem a fer selecció de personal especialista, estem patint directament les conseqüències dels resultats econòmics nefastos provocats pel confinament amb el tancament de comerços, de plantes productives, i amb la conseqüent pèrdua de llocs de treball. Per culpa de la pandèmia, les empreses, els nostres clients, no tindran les necessitats de personal que en altres circumstàncies econòmiques sí que tindrien. Hi ha una recessió econòmica sense precedents, i per tant les pèrdues, pel que fa a la contractació de personal, seran directament proporcionals.
Quins van ser els primers símptomes de crisi que va detectar des de la seva feina?
La meva experiència més alliçonadora és anterior al 13 de març, que va ser el primer dia que ens vam quedar a casa. Ja en aquella setmana, i fins i tot dues setmanes abans de l’ordre de confinament, els clients pels quals estava treballant en aquell moment, fent processos de selecció buscant un o altre perfil de professional, em van dir que ho frenés. Jo estava buscant professionals directius per a clients de diferents sectors i amb diferents característiques, com ara un director comercial, un director financer, o un enginyer especialista en processos. I vaig notar que, dues setmanes abans, les empreses ja m’anaven demanant que deixés la recerca en suspens. És a dir, ells sí que van ser previsors, que ho van veure a venir i van parar noves contractacions, perquè sabien el que ara tots estem vivint i que potser algú hauria d’haver vist abans i reaccionat una mica abans.
Quan parla de reaccionar abans vol dir haver confinat abans?
Sí, des del punt de vista sanitari sobretot, perquè el primer és la salut. I si la pandèmia no hagués arribat als nivells que ha arribat, potser ara no tindríem el problema econòmic que tenim, o no tindria la magnitud que ha tingut. Potser ara ja es podria estar treballant i sobretot el sector del turisme potser hauria pogut arribar a intentar salvar l’estiu. Però bé, això ara ja és història.
Actualment no poden parlar de cap símptoma de recuperació?
Hi va haver un moment, per Setmana Santa, que alguna de les seleccions es va reactivar, però va ser un miratge, perquè vam comprovar que es tractava de posicions necessàries per a l’empresa. Vull dir que si, per exemple, un director general es jubila o hi ha una baixa en un departament financer, aquestes baixes s’hauran de cobrir. Però no serà per necessitat de creixement dels departaments, que és el que hauria de ser en circumstàncies normals.
Vostès continuen treballant a la recerca de talents?
Nosaltres podem continuar treballant per videoconferència, tot i que mai és el mateix, però podem continuar fent les entrevistes. En l’aspecte tecnològic hi ha moltes eines, però mai serà una entrevista cara a cara. Tot i que nosaltres podem continuar fent la selecció de personal, el que ens falla és el mercat. El client està espantat, no pot fer contractacions quan el que haurà de fer són retallades.
I pel que fa a l’oferta, ara hi ha molts més candidats en el mercat?
Hi ha més gent al mercat, i aquesta és la cara trista, perquè quan hi ha molts professionals al mercat, els projectes interessants escassegen. Això és el que va passar durant la crisi del 2008, quan molts professionals amb talent van marxar a l’estranger, i molts no han tornat. El que passa és que en aquell moment la crisi va afectar sectors concrets.
I ara és més global. Hi ha algun sector que no ho pateixi?
El que veig és que tots els sectors estan afectats. No només empreses petites, o mitjanes, també de grans i multinacionals. L’excepció és el sector químic i el farmacèutic, per als quals no hem deixat de treballar.
Quina és la seva visió davant l’horitzó laboral que deixarà la pandèmia?
La situació no és optimista, i això que jo tendeixo a l’optimisme! Crec que la sortida serà lenta i anirà sector per sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós