Societat

Cues de cotxes i de compradors a les botigues del Pertús

El primer dia del desconfinament a França s’omple la banda empordanesa de la població

Van als estancs

L’inici del desconfinament a França, que des d’ahir permet als ciutadans moure’s a una distància de 100 quilòmetres de casa seva, va provocar cues quilomètriques i una “allau” de compradors a la població fronterera del Pertús. La policia va muntar un cordó policial per regular l’accés als comerços de la banda empordanesa, mentre que els compradors francesos van fer cua a l’altre costat de carrer, en territori francès (ja que la frontera separa una vorera de l’altra). Molts clients anaven amb mascareta mentre esperaven poder travessar el carrer per entrar en estancs o supermercats, però no respectaven la distància de seguretat, segons l’ACN.

En el primer dia de desconfinament progressiu a França, els ciutadans van aprofitar al màxim la recuperació de la llibertat de moure’s sense autorització fins a cent quilòmetres de casa seva. Això ha provocat una “allau” de clients de Perpinyà i d’altres poblacions properes fins al Pertús. Segons algunes fonts, a primera hora hi van arribar a haver fins a 2.000 persones per comprar als establiments de la part empordanesa. El Pertús té la peculiaritat que una banda del carrer és territori francès i l’altra ja és Alt Empordà. Per tant, només cal passar d’una vorera a l’altra per superar la frontera.

L’afluència massiva de clients va provocar que la policia regulés l’accés a la part empordanesa. Cordons policials van marcar físicament la frontera i agents de la Policia Local de la Jonquera, dels Mossos d’Esquadra i de la Policía Nacional van vetllar perquè es respectés la distància de seguretat. Treballadors, sobretot dels estancs –que és on es van formar més cues perquè el tabac és més barat que a França–, comprovaven que els clients respectessin la limitació de capacitat als comerços i els marcaven els torns per entrar a comprar. A la part empordanesa, distància de metre i mig o dos metres entre els compradors, però no va ser així a la part francesa. Els clients van fer cua al mig del carrer o a la vorera en territori francès. Allà no hi havia cap dispositiu de la policia francesa per organitzar les cues al seu territori i garantir la distància social.

“Ens hem trobat una situació desbordada que no esperàvem. A França han passat de fase i ens hem trobat amb una allau de gent que ha vingut, sobretot, a comprar tabac”, va declarar el responsable del supermercat Frontera, Sergio González. “El problema és que estem en dos territoris, i les competències depenen d’unes autoritats o d’unes altres; intentem posar una mica d’ordre quan passen a territori espanyol, però a l’altra banda ha de ser la policia francesa qui s’ocupi de la situació”, va afegir. Un dels clients, Juan Pedro Hernández, va arribar al Pertús a les nou del matí i a les dotze encara no havia aconseguit comprar tabac. Ell viu a Perpinyà: “És un dia excepcional, és el primer dia que ens han deixat anar i tothom ha vingut fins al Pertús pels preus.”

LA XIFRA

100
quilòmetres de casa
permet el desconfinament progressiu a França, que va començar ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona