Societat

Limit de cotxes al nucli fronterer del Pertús

La mesura evita les cues de gent que es van veure als estancs del poble fronterer

Quatre-cents cotxes com a màxim, procedents del Rosselló, poden accedir al mateix temps al Pertús. Aquesta és la principal mesura que la prefectura i la gendarmeria francesa han dut a terme perquè no es repeteixin les escenes de milers de persones fent cua –amb o sense mascareta– per proveir-se de tabac a bon preu als estancs d’aquest nucli fronterer. El límit dels 400 cotxes correspon a la capacitat de l’aparcament situat a l’entrada nord del poble, en territori francès. Des d’allà, on la policia francesa obliga els vehicles a estacionar, els visitants només han de fer uns centenars de metres a peu per accedir als estancs. Quan es detecta que l’aparcament és ple, els controls de la gendarmeria que es fan al municipi del Voló –uns 25 km més al nord– no deixen passar més vehicles. S’aconsella als conductors fer mitja volta, o esperar que es torni a obrir amb comptagotes el pas a mesura que es vagi alliberant aparcament al Pertús.

Abans-d’ahir, veïns del Pertús confirmaven a aquest diari que des que aquestes mesures van entrar en aplicació, a mitja setmana, la situació s’ha normalitzat. Si bé es continua veient el flux de compradors que es dirigeixen als estancs, ja no es produeixen les acumulacions que es van veure els dies 11 i 12 de maig –primers dies de desconfinament a l’Estat francès–, que van provocar aquella allau humana. Ahir de fet, un altre veí explicava que el parquing del Pertús no es va ni omplir. La peculiaritat del nucli del Pertús és que els visitants del nord no han de passar cap control fronterer per accedir als estancs situats ja en territori de l’Estat espanyol: una banda del carrer pertany al municipi vallespirenc del Pertús i l’altra vorera –on hi ha els estancs– ja és al nucli dels Límits, dins el terme municipal de la Jonquera. Les marquesines que marquen físicament la frontera i on les policies francesa i espanyola controlen el pas d’un estat a l’altre són unes desenes de metres més al sud; si aparquen i compren al Pertús, els consumidors canvien de país canviant de vorera i sense passar cap control fronterer.

Sense control de quarantena a l’estanc

Tot i que ahir entrava en vigor la imposició d’una quarantena a les persones que arribin de l’estranger, aquesta mesura, pensada per a ports i aeroports, no ha canviat els hàbits dels consumidors en el cas d’aquesta frontera terrestre entre una banda i altra de carrer al Pertús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona