Societat

Espanya reobre aquest diumenge les fronteres amb la UE després de tres mesos de restriccions

El govern espanyol aixeca els controls a la Jonquera, però no permetrà la connexió amb Portugal fins l’1 de juliol

Després de tres mesos de restriccions, Espanya reobre aquest diumenge les fronteres amb tots els països de la Unió Europea, excepte amb Portugal que haurà d’esperar fins a l’1 de juliol.

Malgrat les reticències inicials del govern de Pedro Sánchez a seguir les instruccions de Brussel·les i els problemes de coordinació amb els països veïns, s’engega finalment la desescalada fronterera a l’Estat amb l’aixecament dels controls terrestres a la Jonquera, la possibilitat d’anar a Andorra i la reactivació de vols.

Tanmateix, les connexions aèries no quedaran totalment restablertes immediatament, ja que la majoria d’aerolínies tenen previst recuperar progressivament les seves rutes a Europa i algunes encara no saben quan podran operar al 100%.

La fi de les restriccions a les fronteres terrestres, aèries, marítimes i per tren suposen també oxigen per al sector turístic, un dels més perjudicats per la pandèmia. Amb tot, el sector és conscient que es trigarà temps a recuperar els nivells previs a la crisi sanitària, i que per endavant hi ha un estiu molt complicat. De fet, el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, assegurava aquest divendres a RAC1 que preveu que un 70% dels hotels segueixin tancats durant l’estiu.

El tancament d’Europa

El 16 de març Espanya va imposar controls fronterers terrestres temporalment per la crisi del coronavirus, de tal manera que fins ara només podien entrar ciutadans espanyols, residents a l’Estat espanyol, treballadors transfronterers o a aquelles persones que acreditessin documentalment raons de força major. També va suspendre les connexions aèries, ferroviàries i marítimes.

En aquell moment, almenys sis estats de la Unió Europea, com Dinamarca o Polònia, havien fet el mateix. Amb el pas dels dies, més països van anar tancant les seves fronteres fins que pràcticament tot el bloc havia suspès la lliure circulació a l’espai Schengen.

Aquest tancament generalitzat es va fer en contra del criteri de la Comissió Europea que des del principi va defensar que era una mesura innecessària i poc efectiva per contenir la propagació del coronavirus. No obstant, en veure que els ciutadans no es podien moure amb llibertat en territori europeu la CE va recomanar als estats que tanquessin les fronteres externes de la UE.

Així, des del 17 de març a tots els estats del club europeu, excepte a Irlanda, està prohibida l’entrada des de tercers països. Un tancament que va generar una allau de repatriacions de centenars de milers d’europeus atrapats a l’estranger.

Durant setmanes Espanya va rebre queixes per les dificultats que tenien alguns ciutadans per tornar, sobretot aquells que es trobaven a Sud-amèrica.

Confusió sobre la reobertura

En plena desescalada interna, el govern espanyol ha anat canviant els seus plans de reobertura de fronteres generant una certa confusió. Si bé fins a l’últim moment els plans de Moncloa eren mantenir el tancament fins a l’1 de juliol, hi va haver anuncis després rectificats sobre un avançament que, finalment, i després d’una forta pressió de Brussel·les, es va produir.

També ha estat confusa la coordinació amb els seus països veïns, Portugal i França. Per exemple, França volia obrir el 15 de juny però ho ha allargat fins aquest diumenge per coordinar-se amb Espanya.

Per la seva banda, el govern portuguès fins i tot es va queixar a l’executiu de Sánchez per no informar-li de l’anunci de la ministra Reyes Maroto sobre la reobertura de fronteres el 22 de juny. El govern espanyol va haver de rectificar a la ministra.

Finalment quan va decidir definitivament aixecar controls el 21 de juny, Espanya va fer una excepció amb Portugal amb qui ha acordat fer-ho l’1 de juliol.

Entre les mesures restrictives per entrar a Espanya, la quarantena ha destacat com una de les més polèmiques.

El govern espanyol va decidir imposar-la per a tots els viatgers que arribessin a l’Estat durant el període de desconfinament, generant queixes del sector turístic que temia que la mesura desincentivés la futura arribada de turistes.

Amb l’obertura de fronteres aquest diumenge, el govern espanyol també aixecarà la quarantena. Un autoaïllament que els passatgers que han anat arribant aquesta setmana no hauran de complir tampoc en la seva totalitat.

El divendres els viatgers que arribaven a l’aeroport del Prat es van trobar que només era obligatori fer 3 dies de quarantena i no 14.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona