Societat

CASTELLOLÍ

Divendres, 19 de juny, 10:00h

Desconfinament de forquilla

“Els cuiners no tenim vida social, per això establim complicitat amb els col·legues”
“El Nou Urbisol de la Mercè va ser el centre d’operacions dels Mossos a la Conca d’Òdena”

La millor manera de començar el dia –amb l’obligació de matinar, sinó la cosa perd tot el sentit, la gràcia i la lògica dietètica– és fer-ho assegut davant d’un esmorzar de forquilla, en un restaurant on sàpiguen de què va la cosa i amb ganes de passar-s’ho bé. La recerca de la forquilla matinera és l’excusa que va triar la xef Ada Parellada per al seu primer desconfinament, un cop aterrats els murs imaginaris però efectius de les regions sanitàries que han tingut milions de ciutadans lligats a casa. Divendres 19, la propietària del restaurant Semproniana va deixar aparcats per una estona els seus fogons del carrer Rosselló per anar a buscar-ne uns altres, els que la seva amiga Mercè Jubany regenta al municipi de Castellolí, comarca de l’Anoia i regió sanitària central, al capdavant del restaurant Nou Urbisol.

“Els restauradors tenim un problema; no tenim vida social perquè no hi ha ningú que ens aguanti, per això creem llaços de complicitat amb els col·legues de la professió”, explica l’Ada. La xef, una treballadora infatigable i una immillorable relacions públiques de si mateixa, té una llista llarguíssima de coneguts, saludats i gent que l’estima, pel seu compromís social i polític, i una altra llista també llarga on hi ha tots els que l’aprecien per la seva ciència culinària; però, segons explica, quan es tracta d’amics, amics a qui dedicar la primera abraçada desconfinada, la cosa canvia.

La Mercè Jubany és una d’aquestes col·legues i a la vegada amigues i la seva oferta de cuina del país i esmorzar de forquilla a peu de la carretera N-II és el destí que va triar l’Ada. “És un lloc on es treballa molt bé el producte”, explica, i potser per això els Mossos d’Esquadra van convertir el Nou Urbisol en el centre d’operacions quan la Conca d’Òdena es va tancar durant els primers dies de la pandèmia.

El desconfinament i la visita de l’Ada a Castellolí va ser una cosa ràpida i al migdia ja tornava a ser a Barcelona. Una cuinera viu bàsicament confinada a la seva cuina, i la conversa i el retrobament amb la Mercè van ser intensos, un moment distès però obligadament breu, per les obligacions de la feina. L’altra mica de temps que li queda, l’Ada l’ha dedicat a ultimar els detalls de l’exposició Què mengem avui? al Museu de Ciències Naturals de Granollers, que s’hauria d’haver inaugurat durant el confinament.

Confinada però no para; de fet, el confinament se’l va passar cuinant per al personal sanitari de l’hospital Clínic. El retrobament d’Ada Parellada amb ella mateixa, el desconfinament de veritat i la pausa necessària per arribar a l’estiu quan trobi “15 dies” per anar a fer vacances a una caseta que té a Sant Vicenç de Montalt.

ADA PARELLADA

Sembla ser que de Granollers al cel s’hi accedeix a través de la gastronomia i els fogons, els de la Fonda Europa, evidentment, d’on ha sortit una nissaga important de restauradors que en el seu dia van fer el salt a Barcelona. Un d’ells Ada Parellada, del Semproniana.

MERCÈ JUBANY

Hi ha somriures que identifiquen una família, i el somriure Jubany, marca d’identitat del més que reconegut xef Nando Jubany, és també la marca d’identitat de la seva germana, Mercè. Somriure i també fogons que la Mercè regenta al Nou Urbisol, al municipi de Castellolí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona