Societat

T. PULIDO, N. LLORENÇ,

VOCALS DE BLANES SOLIDARI ASSOCIACIÓ QUE APOSTA PER LA INCLUSIÓ I LA COHESIÓ SOCIAL

“Sempre hem treballat per ajudar les famílies més vulnerables”

És un moviment associatiu sòlid, laic i intercultural. Des de fa 28 anys, treballa contra el racisme i la xenofòbia, per la igualtat de drets i per la solidaritat internacionalista

Quan neix Blanes Solidari?
Es va crear el 1992 i es va inscriure en el registre d’entitats de la Generalitat el 1993. Un grup de ciutadanes i ciutadans vam considerar que hi havia un buit associatiu a la ciutat i vam decidir formar una entitat que treballés contra el racisme i la xenofòbia, per la igualtat de drets i per la solidaritat internacionalista.
Una proposta ambiciosa?
Era l’any olímpic i un moment en què tots els indicadors anunciaven que les crisis internacionals provocarien l’arribada i el creixement demogràfic de persones d’origen immigrant a les comarques gironines. Veient la necessitat de generar un moviment associatiu sòlid, laic i intercultural, i tenint en compte experiències d’altres organitzacions com ara SOS Racisme a Barcelona i el Gramc (Grups de Recerca i Actuació amb Minories Culturals i Treballadors Estrangers) a Girona, vam decidir donar resposta a les situacions de discriminació i xenofòbia que es començaven a donar i que, ja fos per por de la denúncia o per l’intent institucional de mantenir la cohesió social, no es feien públiques.
També van apostar per la cooperació i la solidaritat?
Vam néixer amb vocació internacionalista i amb la voluntat de ser un motor que ajudés a dinamitzar altres alternatives. Feia dos anys que havia caigut el bloc socialista, la qual cosa a Europa havia generat una sensació de desànim i una certa apatia en l’àmbit de la solidaritat internacional. A l’Amèrica del Sud es vivia una dicotomia: per una banda, la celebració del cinquè centenari de l’arribada de Colom; per l’altra, hi havia un deteriorament dels imaginaris revolucionaris –Cuba havia entrat en el “període especial” i a Nicaragua governava el neoliberalisme més dur després de la derrota sandinista del 1990–. I, per la nostra banda, encara no ens havíem plantejat projectes de cooperació i solidaritat amb altres continents. Va ser per això que vam decidir que era el moment de donar impuls a la sensibilització i a la pràctica internacionalista.
I...?
Abans ja hem dit que Blanes Solidari no va néixer amb la pretensió de créixer com a estructura, sinó d’ajudar a impulsar espais organitzatius diversos i treballar en xarxa. En aquest sentit, es va crear el Casal d’Amistat Català-Cubà, l’Associació Solidària de Forces Africanes, l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís, associacions d’uruguaians i xilens...
I tot va arribar acompanyat de diverses campanyes?
Les primeres accions de l’entitat van ser les del 0,7%, però no va ser fins al 1995, amb Dolors Oms com a alcaldessa, que es va aconseguir destinar aquest percentatge del pressupost municipal a cooperació i solidaritat. Entre altres campanyes, n’hem fet contra el deute extern, per la igualtat de drets dels immigrants, contra les lleis d’estrangeria, de suport al poble palestí, contra la guerra de l’Iraq, pel dret a vot de la ciutadania...
I en l’àmbit internacional?
Vam impulsar un projecte de construcció a l’hospital de Bureng, a Gàmbia; un altre, en col·laboració amb Soarpal-Fundarpal d’Arbúcies, de desenvolupament comunitari a Palacagüina; un altre de suport al Moviment Sense Terra del Brasil; conjuntament amb l’Associació Daadnéh Fouladou, s’està treballant a la comuna Tankanto Escalé, a Kolda (Senegal)...
Què és l’ASCI?
És l’Acompanyament Solidari per a la Cohesió i la Inclusió. Es tracta d’un servei gratuït enfocat a les persones migrades i refugiades, a les quals oferim informació i assessorament sobre gestions i tràmits administratius i les problemàtiques relacionades amb l’empadronament, la regularització, acompanyament, orientació, tràmits sanitaris, renda garantida... Des de Blanes Solidari sempre hem treballat per ajudar les famílies més vulnerables, les que viuen amb més dificultats i les més vulnerables entre els vulnerables –és a dir, els immigrants–. És per això que vam participar activament en l’assemblea de suport a la tancada d’immigrants i es va elaborar un projecte d’alternativa habitacional per a persones immigrants i refugiades, que, presentat conjuntament amb Acció Solidària Mediterrània, va permetre fer-lo arribar a Dipsalut, que va concedir una subvenció per al lloguer de dos pisos.
Com els ha afectat la Covid-19?
El nostre objectiu ha estat que cap persona o nucli familiar es trobi sense suport alimentari. Amb el programa Rebost Solidari, i dins de les nostres possibilitats, hem mirat de donar resposta a les emergències provocades. Tot i la falta de mitjans, de capacitat econòmica i de suport institucional, sempre hem tingut clar que actuàvem com a pont mentre les famílies amb necessitats alimentàries estabilitzaven la situació o podien accedir al Banc d’Aliments a través dels serveis socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona