Societat

Uns 350 treballadors de la mina de Vilafruns es manifesten a Manresa per reclamar més seguretat

En l’últim mes i mig, s’han produït tres accidents, dos d’ells mortals

“És un ‘zulo’ i hi plouen pedres”. Així és com en Santi Calvo, treballador de Vilafruns, descriu la mina de Sallent (Bages). En l’últim mes i mig, s’ha produït tres accidents, dos d’ells mortals i l’altre de molt greu. Els miners n’estan farts i, per això, aquest matí, unes 350 persones s’han manifestat a Manresa per reclamar més seguretat. Asseguren que, en els últims dos anys, s’ha reduït la inversió i s’ha donat prioritat a la mina de Súria, on l’empresa Iberpotash hi té projectat el seu pla de creixement ‘Phoenix’. “Treballem a la mina i coneixem el risc, però no podem assumir que caigui una pedra i ens enterri”, lamenta Calvo, treballador subcontractat de la mina. De la seva banda, els miners de Súria s’han desmarcat de la protesta.

“No més morts a les mines”, “Pels que ja no hi són”, “Visca els miners”. Amb aquestes proclames, més de 350 treballadors de Vilafruns s’han manifestat aquest matí a Manresa per reclamar més seguretat. Denuncien que fa temps que Iberpotash, que gestiona les mines de Súria i Sallent, no inverteix en seguretat a Vilafruns. Per això, reclamen que tot i que l’aposta d’Iberpotash sigui a Súria, no es descuidi la seguretat a Sallent.

En aquest sentit, es queixen que la producció a Sallent es manté en 400.000 tones anuals d’extracció de potassa, però que, en canvi, han de treballar amb màquines que han quedat obsoletes.

La manifestació ha transcorregut pel centre de Manresa, on els treballadors han rebut l’escalf de la gent asseguda a les terrasses dels bars. La protesta ha acabat davant l’Ajuntament, on han estat rebuts pel recent alcalde de Manresa, Marc Aloy, i l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta. El moment més emotiu han estat els dos minuts de silenci que han dedicat al Pau i l’Àngel, els dos miners morts recentment a Vilafruns.

Súria no s’adhereix a la protesta

A Vilafruns hi treballen unes 500 persones, més de la meitat subcontractats. Des de l’accident, la mina està tancada indefinidament fins que el comitè d’experts avaluï la seguretat i per si cal fer-hi alguna actuació. Tot i això, una cinquantena de treballadors hi van cada dia a fer-hi el manteniment.

Per això, la vaga d’aquest dimarts, de 24 hores, ha estat simbòlica en el sentit que no ha servit per aturar l’activitat. De fet, els treballadors de Súria no s’han adherit a la protesta i aquest dimarts han treballat amb tota normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona