Societat

Catalunya amb els 5 sentits

L’ecoturisme permet descobrir indrets naturals, fauna i història arreu del territori, des dels Pirineus fins a la costa mediterrània

Els festivals de rutes guiades, per a tots els públics, combinen senderisme, gastronomia i la cultura dels Pirineus

Els senderistes disposen de múltiples itineraris per escollir i infraestructures de qualitat preparades per rebre’ls

Catalunya ofereix una àmplia gamma d’ activitats a l’aire lliure , a la muntanya o a la costa, per a tots els gustos i durant tot l’any. És un territori amb molta riquesa natural, amb més del 30% de la superfície protegida, i a la costa hi ha més del 10% de reserves protegides. A més, tots els ecosistemes són a tocar: dunes i penya-segats, alta muntanya i planes, aiguamolls, llacs, rius, boscos i hàbitats marins.

Ecoturisme

Entre les experiències per triar dins de l’ecoturisme, hi ha anar en caiac, a la Costa Brava o a les Terres de l’Ebre, que es pot combinar amb snorkel o observació d’aus. Una experiència que també es pot tenir al Parc Natural del Delta de l’Ebre, centre de referència per a ornitòlegs, o als Aiguamolls de l’Empordà, les valls dels Pirineus catalans, la serra de Boumort o la muntanya d’Alinyà. I, si el que es busca és desconnectar, l’activitat perfecta és el bany de bosc, al Parc Natural dels Ports, al Paratge Natural de Poblet, als boscos madurs de Rupit o al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Per als aficionats a l’observació de la fauna, la diversitat de paisatges i entorns és infinita: cérvols, voltors, llúdrigues, linxs, ossos, dofins o coralls han fet d’aquest territori el seu hàbitat. A l’estiu, hi ha la fauna dels Pirineus de Catalunya i les sortides de snorkel o submarinisme, mentre que la tardor és l’època ideal per anar a sentir la brama del cérvol amb les excursions que es fan als Pirineus catalans i la reserva de Boumort.

O també es pot fer un itinerari per la petjada i la història de la Ruta del Cister, el Camí dels Bons Homes o el Camí Oliba. A més de la història, fent senderisme també es pot contemplar la Garrotxa, els camins amb gust de vi al Priorat i el Penedès, els camins entre llacs a la Pobla de Segur, la brisa marina dels camins de ronda o fer rutes entre valls i dòlmens al Solsonès. Les nits també ofereixen un escenari màgic per a l’ecoturisme, a la serra del Montsec, la Val d’Aran, les Muntanyes de Prades o l’Alt Empordà. I per descobrir coves, cavernes, mines, congostos, és recomanable visitar el Geoparc Orígens o el Geoparc de la Catalunya Central, dues zones naturals distingides per la Unesco per la seva rellevància geològica.

Senderisme

Caminar és la manera més senzilla de conèixer un territori. A Catalunya els senderistes disposen de múltiples itineraris per escollir amb infraestructures de qualitat. Hi ha excursions de mitja jornada, rutes de dia sencer, travesses de dos o tres dies i itineraris de llarg recorregut que s’allarguen tota una setmana o més. Les possibilitats són infinites gràcies als 9.000 km de camins i senders que ofereix el territori. Des dels cims més alts dels Pirineus de Catalunya fins a les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, l’amant del senderisme pot triar entre una infinitat d’itineraris, en una regió amb molta tradició excursionista.

Hi ha camins a tocar del mar o parcs naturals com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, únic a Catalunya, amb gairebé 200 estanys. O ben diferent, el paisatge del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb més de 40 cràters, o el Parc Natural del Delta de l’Ebre. I als Pirineus es respira naturalesa en estat pur. Muntanyes amb pics de fins a 3.000 metres, abastables i accessibles, amb llacs, boscos i prats frondosos.

Festivals de senderisme

Des del mes de juny fins a l’octubre, els Festivals de Senderisme permeten gaudir dels paisatges dels Pirineus catalans amb guies locals que estimen el territori i en transmeten la seva passió. Rutes guiades per a tots els públics que es combinen amb activitats per conèixer la gastronomia i la cultura dels Pirineus. El Festival Camina el Berguedà, el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus, el Val d’Aran Walking Festival, l’Alt Empordà Sea Walking, el Festival de Senderisme de la Conca Dellà, el Garrotxa Volcanic Walking, el Vall de Boí Trek Festival, entre molts altres, són alguns per escollir.

Més informació a:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida