Societat

La Generalitat obre la commemoració del 25è aniversari del Procés de Barcelona amb un cicle de debats

El Departament d’Acció Exterior impulsa la iniciativa ‘Mediterrània +25’, que inclou una sèrie de diàlegs, seminaris, fòrums i la publicació d’un monogràfic

L’any 1995 va néixer l’anomenat Procés de Barcelona, un projecte col·lectiu per reforçar la cooperació i el diàleg entre la Unió Europea i els països de la conca mediterrània. La Declaració de Barcelona va constituir un pas decisiu cap a la consolidació de l’associació euromediterrània i la posterior creació de la Unió pel Mediterrani, l’any 2008. Des de Catalunya volem avançar en l’ambició de les polítiques euromediterrànies que facin front als grans reptes que ens depara aquesta nova situació amb una mediterrània més sostenible a l’horitzó 2030.

Enguany, amb motiu dels 25 anys del llançament del Procés de Barcelona, la Generalitat de Catalunya impulsa una sèrie d’iniciatives, englobades sota el paraigua ‘Mediterrània +25’, que abordaran qüestions i propostes adreçades a difondre i renovar la visió sobre les relacions mediterrànies. L’objectiu és apropar el projecte mediterrani a la ciutadania, promoure els intercanvis entre actors del nord i del sud i al mateix temps proposar idees per una nova agenda mediterrània a Europa .

Diàlegs Mediterrània +25

La primera activitat prevista en el marc dels actes de ‘Mediterrània +25’ és el cicle Diàlegs Mediterrània +25, organitzada per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). La iniciativa proposa diferents conferències destinades a reflexionar sobre la nova política euromediterrània i a presentar propostes concretes sobre el futur de la regió.

Els seminaris, amb la participació d’actors d’ambdues ribes del Mediterrani, tindran lloc de juliol a octubre. El cicle, que inaugura el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, tractarà els principals problemes globals que afecten la regió com l’escenari post-COVID, l’agenda urbana, el diàleg intercultural i l’Agenda 2030.

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència promou aquesta iniciativa amb la col·laboració de diferents departaments i organismes que formen part del Grup de Treball Mediterrani i que impulsen polítiques mediterrànies en el marc de l’Estratègia Mediterrània de la Generalitat.

El cicle es divideix en tres webinars: un primer sobre innovació i petites i mitjanes empreses, organitzat en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Funció Pública i el Departament d’Empresa i Coneixement; un segon sobre agenda urbana mediterrània, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat; i per últim un sobre els efectes econòmics de la COVID-19 en les relacions de la Unió Europea amb els seus socis mediterranis.

Així mateix, a partir del mes de setembre hi ha previstos un seminari sobre diàleg intercultural coorganitzat per l’IEMed i el Diplocat i una trobada sobre l’Agenda 2030 a la Mediterrània que compta amb la col·laboració del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

L’acte que enceta el cicle de diàlegs és el seminari “Digitalitzar les petites i mitjanes empreses mediterrànies: un camí cap al desenvolupament de la innovació en època post-COVID”, i aborda un dels reptes més rellevants per a la regió: com la innovació i la digitalització poden esdevenir un instrument de creixement inclusiu i prosperitat en un moment complex de recuperació post-COVID. El debat, en línia, té lloc aquest dimecres 8 de juliol a les 15 h i es podrà seguir en directe per YouTube o per Zoom (amb traducció simultània i prèvia inscripció).

Altres activats previstes

Des de la Generalitat es promouran iniciatives dins dels actes previstos durant el mes de novembre en el marc de la commemoració institucional dels 25è aniversari de la Declaració de Barcelona. La Generalitat contribueix de manera activa en els diferents fòrums regionals previstos pel secretariat de la Unió pel Mediterrani i té previst el llançament d’accions que encoratgin i facilitin els intercanvis entre actors de la societat civil, programes i xarxes d’una i altra riba de la Mediterrània.

A més, la revista IDEES, editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), dedicarà el seu número 51, un monogràfic sobre la construcció d’una nova visió per a la Mediterrània, a reflexionar sobre els reptes presents d’una regió que, en els darrers 25 anys, s’ha vist especialment afectada pels canvis geopolítics i les externalitats negatives de la globalització. Els primers articles del monogràfic es començaran a publicar al setembre i també se celebraran un seguit de debats i seminaris complementaris durant els darrers mesos de l’any.

L’Estratègia Mediterrània MedCat 2030

La Mediterrània és una prioritat per a l’acció exterior catalana, per això la Generalitat va dissenyar l’Estratègia Mediterrània de Catalunya, MedCat 2030, una eina a mitjà i llarg termini per contribuir a un canvi en l’enfocament del projecte mediterrani a Europa, reforçar les relacions i els intercanvis entre els actors de les dues ribes i desplegar a la Mediterrània els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. Els eixos que guien l’Estratègia estan al servei de les societats que viuen i comparteixen un mateix espai mediterrani.

Amb l’Estratègia es volen activar els diferents instruments de què disposa el Govern de Catalunya per projectar el seu model dinàmic i integrador a la Mediterrània. I també reforçar les seves polítiques de cooperació al desenvolupament, les relacions que afavoreixen l’intercanvi de coneixements i les relacions institucionals. Així es pretén garantir un millor coneixement mutu i bidireccional: entre els països mediterranis i Catalunya i de Catalunya a la Mediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona