Societat

Restriccions i quarantenes alerten el sector del turisme

El Regne Unit, França, Bèlgica i Noruega posen limitacions i aconsellen no viatjar a Catalunya per la pandèmia

Els governs català i espanyol ho lamenten i defensen que la situació està controlada

Les limitacions en forma de quarantena imposades des del Regne Unit i Noruega o les recomanacions i prohibicions de Bèlgica i França de no viatjar a Catalunya pels rebrots de la Covid-19 han encès totes les alarmes d’un sector, el turístic, ja castigat per l’evolució de la pandèmia al territori. Els governs català i espanyol han mostrat els últims dies la seva preocupació i el malestar per aquestes decisions i mobilitzen la maquinària de les relacions diplomàtiques internacionals per revertir-les mentre no es cansen de repetir que la situació de rebrots està controlada i no és diferent de la dels països que han tirat endavant aquestes mesures.

El govern de Boris Johnson, seguint la decisió que va prendre Escòcia, va ser l’últim d’anunciar que imposaria una quarantena obligatòria de 14 dies per a tots els viatgers que provinguin de l’Estat espanyol, a banda d’instar la ciutadania a evitar qualsevol viatge que no sigui imprescindible Malgrat que la mesura s’aplica a tot el territori, ahir la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, assegurava que centraven els seus esforços a evitar que s’apliquessin a les Illes Balears i les Canàries perquè les dades epidemiològiques estan “molt controlades” i per sota de les que té el Regne Unit. El govern balear, igual que membres de línies aèries del Regne Unit, reclama que s’habilitin corredors segurs com ja van fer el mes passat per eludir la quarantena. La ministra va explicar que els últims deu dies a l’Estat van morir deu persones i que s’han fet més de quatre milions de proves PCR per deixar clar que “Espanya està en un escenari de control” i és “un país segur”, tot i admetent que, “com la resta de països europeus”, té rebrots. El vicepresident del govern català, Pere Aragonès, també va reivindicar la seguretat que ofereixen les mesures que s’han pres a Catalunya per a la població, però també per als visitants, mentre que el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va lamentar que “són decisions que es prenen de manera unilateral i que no compartim”.

La conselleria tem l’impacte sobre el sector turístic d’aquesta mesura, com la de les declaracions de divendres del primer ministre francès, Jean Castex, que va desaconsellar específicament els desplaçaments a Catalunya, una iniciativa que emmarquen en una operació per fomentar el turisme local. Solé recordava que la situació epidemiològica a Catalunya “és la mateixa que hi ha a la regió de l’Illa de França”. En qualsevol cas, només dissabte el pas de vehicles a la Jonquera va caure més d’un 53% respecte al mateix cap de setmana de l’any passat.

Altres països com ara Bèlgica han prohibit viatjar a Lleida i Osca i els ciutadans que retornen s’han de fer una prova PCR i realitzar una quarantena de 14 dies. A Noruega, l’aïllament obligat quan es torna de l’Estat espanyol és menor, de 10 dies.

LES FRASES

Visitar Catalunya és segur si es respecten les mesures de seguretat
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
El més important és que l’Estat està fent un gran esforç per controlar aquests rebrots
Arancha González Laya
MINISTRA D’EXTERIORS
Són decisions que es prenen de manera unilateral i que no compartim
Bernat Solé
CONSELLER D’acció EXTERIOR

Ajudes pel rebrot de cancel·lacions d’hotels i viatges

L’última decisió del govern britànic va caure com una galleda d’aigua freda a la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV) no només per ser el primer mercat emissor de turistes, sinó per l’exemple que pot suposar per a altres països en un moment que estaven començant una recuperació en el sector, segons va explicar el president de l’entitat, Carlos Garrido, a Efe. El president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, reclamava un pla d’ajudes davant la possibilitat que la crisi s’emporti un 60% de les agències del país després de quantificar que hi ha hagut un 20% de cancel·lacions, cosa que suposarà un 70% menys de facturació. Els últims rebrots també han suposat un augment de cancel·lacions de reserves en hotels que havien reobert a Barcelona. El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, va lamentar que hi ha “moltíssimes” anul·lacions perquè “s’ha paralitzat tot un altre cop”. Amb un 25% dels hotels oberts esperaven notar un augment d’ocupació i reserves, tot i que ja preveien que fins l’any que ve “no tornarà l’activitat turística”. Casals critica que no s’estigui “planificant prou”, demana un “pla de rescat per al sector turístic hoteler”, una millor comunicació del govern i que les administracions allarguin els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins a final d’any, a banda de condonar o retardar el pagament d’impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt