Societat

“Hi ha lloc per a dues noies?”

Cala Bona, a Blanes, és una de les platges catalanes on s’han hagut de regular els accessos a causa de les aglomeracions

“En 28 anys, mai com aquest estiu havia rebut tants insults i amenaces”, assegura el cap de Protecció Civil de Blanes

Són quarts de dotze del migdia d’un dia feiner del mes d’agost i els agents cívics es disposen a tancar i controlar l’accés a cala Bona, a Blanes, que ja té l’aforament complet. L’Ajuntament d’aquest municipi de la Costa Brava va decidir regular-hi l’accés a causa de la massificació creixent registrada aquest agost. Els controls a cala Bona van començar a finals de juny, però només els caps de setmana. Ara, just al pic de la temporada d’estiu, s’ha fet necessari estendre les mesures als dies feiners per garantir un bany sense aglomeracions i sense risc de contagi de Covid-19.

Els agents de Protecció Civil tanquen els accessos a cala Bona pel camí de ronda i dos d’ells s’instal·len un a cada punta de la rampa que hi dona accés amb vehicle. L’agent que es col·loca a l’inici de la rampa regula l’accés dels usuaris, que han de posar-hi paciència i fer cua. L’altre agent és a peu de sorra, controla l’aforament i es comunica amb el seu company quan algú abandona la platja. “Hi ha lloc per a dues noies?”, pregunta l’agent que permet el pas als usuaris. “Encara no”, respon el seu company. Les dues noies, però, han fet sort. Uns banyistes no triguen a abandonar el seu lloc i finalment podran instal·lar-se a la platja.

Controls com aquest s’han fet habituals aquesta temporada d’estiu al llarg de la costa catalana. No queda més remei si es pretén que no es desbordi l’aforament a les platges. La Verònica, una de les agents de Protecció Civil de Blanes, assegura que els usuaris solen entendre la regulació d’un espai com aquest: “És una cala petita i hi ha molta afluència. Ara mateix hem valorat que no queda més espai i procedim a tancar la cala. Crec que, en general, la gent respecta les normes i et fa cas.” Hi ha de tot, però: “N’hi ha que es molesten i a vegades es produeixen discussions entre banyistes si un està massa a la vora de l’altre.”

És un estiu atípic per als banyistes, però també per a Josep Lluís Pouy, cap de Protecció Civil de Blanes, que coordina un equip de 25 socorristes i 12 agents ciutadans. Han de vetllar perquè es respecti la distància de seguretat, però també per fer complir altres normes: “Està prohibit banyar-se amb inflables i saltar des de les roques. Això està pensat per minimitzar els rescats al màxim. No són normes que s’apliquin arreu. A Blanes tampoc es pot jugar a pales ni a jocs col·lectius, a excepció d’un punt de la platja Central.”

La rastellera de mesures extres per garantir la seguretat dels usuaris ha esgotat, però, la paciència d’alguns: “Hi ha gent molt crispada i nerviosa. Fa 28 anys que faig aquest servei i mai com enguany havia rebut tants insults i amenaces”, assegura Pouy. “Un dels usuaris que vaig avisar em va dir que em rajaria”, subratlla. Les conseqüències de vulnerar la normativa, però, són ben clares: “La setmana passada, a cala Bona, vam aixecar set actes per haver eludit el control o haver saltat des de les roques.” La temporada alta, però, està a punt de finalitzar. Llavors tornarà la tranquil·litat a la platja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró