Societat

JOAN CLOS

PRESIDENT D’ASVAL

“Calen ajudes i promoure el lloguer social”

“Promocionem que es faci habitatge protegit de lloguer a preu assequible”

“Aquesta llei dificulta la col·laboració publicoprivada per resoldre el problema”

L’Associació de Propietaris d’Habitatges de Lloguer Asval es va constituir en ple estat d’alarma per promoure la construcció de pisos de lloguer assequibles. El seu president, l’exalcalde i exministre Joan Clos, diu que la llei que regula els preus del lloguer dificulta la solució a la problemàtica.

Heu estat contundents en el rebuig frontal a la llei. Per què?
Nosaltres estem promocionant que es faci habitatge protegit de lloguer a un preu assequible i, per fer-ho, com en altres països europeus, convé una col·laboració publicoprivada. Aquesta mena de legislació dificulta un acord en aquest sentit.
Entenc que el que lamenten és que sigui una llei pactada amb el Sindicat de Llogaters i, en canvi, no s’hagi tingut en compte la patronal del sector?
I els inversors, la gent que pot posar-hi diners. El sector públic en aquests moments no té gaires recursos. Per tant, sense aquesta col·laboració publicoprivada no es podran fer els habitatges assequibles que fan falta.
Què proposeu per resoldre el problema?
Proposem crear una nova categoria de sòl urbà, que sigui sòl per a habitatge assequible, que s’incrementi l’edificabilitat en aquest sòl, que serà de propietat pública, i que el sector públic posi aquest sòl en concessió o amb dret a superfície o amb altres alternatives que permeti l’administració pública, una mica com s’han fet les autopistes, els aparcaments... I amb uns preus de lloguer acordats amb els inversors.
Però, en tot cas, això no posaria fi als preus abusius del mercat, que és el que pretén la llei...
El problema és que mesurar els preus és bastant complicat perquè al final és un contracte privat. Però és que si hi ha un consens dels catedràtics de l’economia és que aquesta mesura no funciona.
Així no creu que la llei serveixi de gaire?
La llei no tindrà efecte sobre el preu real. En aquests moments els preus ja cauen, i no cauen perquè hi hagi aquesta llei o perquè es parli d’això, cauen perquè hi ha recessió econòmica. Els lloguers alts no cal protegir-los perquè poden pagar. El problema no són els lloguers alts, el problema són els lloguers de la gent que no pot pagar perquè ha perdut la feina o els lloguers de 400 euros que es paguen per pisos de no gaire qualitat. El problema no és controlar aquests preus baixos, el que cal és garantir que hi hagi més oferta d’aquests preus i que la gent que no pugui pagar el lloguer tingui ajudes per pagar-lo, que d’això ningú en parla.
Així no veu solució?
Jo crec que la solució és recompondre el diàleg. I la llàstima és que haurem perdut sis mesos. Si fos tan fàcil com fer una llei, molta gent al món ho estaria aplicant. El problema de l’habitatge és molt complex. El que no es pot fer és demagògia, oferir solucions màgiques que lamentablement no són realistes. Ni a Espanya ni a Catalunya no hi ha habitatge de lloguer a preus assequibles. I això no s’arregla amb discursos. S’ha d’acordar, s’ha de finançar i s’ha de buscar col·laboració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona