Societat

Els restauradors de Caldes d'Estrac, molestos perquè a les guinguetes s'hi cuina tot i que no està permès

Es queixen als ajuntaments i a Costes per denunciar la competència deslleial

«Nosaltres amb tot això no podem competir. Ells en tres mesos s'ho emporten tot i nosaltres després de l'estiu hem de mantenir el personal.» Així expressava el seu malestar el president dels restauradors de Caldes d'Estrac, Josep Navarro, davant l'activitat de les guinguetes que hi ha a les poblacions veïnes. Els restauradors denuncien el que consideren una «competència deslleial» pel fet que a dreta llei els establiments que s'obren per la temporada de platges no estan autoritzats segons la llei de costes a tenir cuines. Pels restauradors la situació s'ha agreujat amb la crisi i han notat com els baixava la feina i en canvi aquests establiments els agafa la clientela. «N'hi ha que no tenen manies a anunciar que fan comunions i banquets», es queixava un dels restauradors.

Els que regenten les guinguetes es defensen. Mantenen que compleixen amb els plecs de clàusules pels quals els ajuntaments els van concedir les llicències i al mateix temps estan exposats a inspeccions durant tota la temporada. A Sant Vicenç de Montalt s'autoritza l'ús de planxes i fregidores, però a Arenys de Mar, tot i que a les bases del concurs no hi consta, les guinguetes tenen cuina amb gas butà.

Sense cuina i la terrassa, de 100 m²

La llei de costes estableix que les guinguetes poden ocupar només 20 m² i tenir una terrassa de com a màxim 100 m². A més de la superfície la normativa estatal també regula que entre una i l'altra han de mantenir una distància de com a mínim 100 metres. La llei és clara pel que fa a la prohibició de qualsevol estri de cuina. La realitat, però, és una altra si es té en compte que molts d'aquests establiments ofereixen una àmplia carta de plats, alguns fins i tot cuinats amb brasa. «Molt sovint passen a fer inspeccions i si veuen una planta fora de lloc ens la fan moure», explica una de les propietàries de les guinguetes. Defensen que s'acullen al fet que la normativa municipal els permet tenir cuina. Aquí entra la contradicció entre les dues administracions i la voluntat dels ajuntaments a ajustar-se al que marca la llei. La licitació a les guinguetes d'Arenys de Mar es va fer per sis anys, dels quals només resten quatre temporades. A Sant Vicenç de Montalt la renovació és per terminis més curts i totes es posaran a licitació l'estiu vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró