Societat

LA CRÒNICA

La indústria de la pau, en coma

Per una dirigent de l’Organització Mundial del Turisme, l’educació digital és bàsica

El degà de Turisme de la Universitat de Girona (UdG), Quim Majó, va detallar ahir a Lloret els disset objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Són els propòsits que s’han compromès a complir centenars d’estats d’arreu del món, incloent-hi l’Estat espanyol, sobre desenvolupament sostenible. I què pot fer el turisme per la sostenibilitat, i encara més en l’actual context per la Covid-19? La pregunta anterior es va intentar resoldre, des de molts punts de vista, en la primera de les dues taules de la jornada inaugural del Business Tourism Market (BTM) –el mercat del negoci turístic– de Lloret, que organitzen la Fundació Climent Guitart, l’agència Efe i l’Agència Catalana de Turisme. El coronavirus ha deixat el sector pràcticament “en coma”, va afirmar Soledad Morales, la directora del màster en turisme sostenible de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

El BTM és aquest any en format híbrid. Majó era ahir en una sala de l’hotel Guitart Central Park Aqua Resort, però la resta de les persones que van intervenir ho van fer a distància. És el que hi ha. Ho va recordar el director d’estudis i investigació d’Exceltur, Óscar Perelli, moderador de la taula sobre els objectius de l’Agenda 2030 i el turisme. “Quant al turisme de negocis, ara potser ja no es viatjarà durant un dia en avió per assistir a una reunió si [la trobada] es pot fer per una pantalla, com [demostra] aquest acte.”

A banda de Majó, Morales i Perelli, la directora d’Innovació, Transformació Digital i Inversions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Natalia Bayona, va recordar que el sector turístic és un fenomen feminitzat i que el futur, que la Covid-19 ha accelerat, s’ha de basar en la innovació (i els vincles del sector amb les start-up), el finançament de negocis sostenibles que evitin emissions de diòxid de carboni i l’educació digital. Amb un missatge enregistrat, Bayona va exposar que només un 50% dels joves i les dones que treballen en la indústria turística tenen el graduat en secundària. També va ser clar el secretari general de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Ramón Estalella, que va qualificar el turisme d’“indústria de la pau” i que ara ha quedat sense dues potes (els avantatges turístics i socials). A causa de la Covid-19, el turisme ha afavorit el medi ambient i “que les tortugues hagin arribat a algunes platges”.

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol, la socialista Teresa Ribera, va parlar per videotrucada de digitalització i transició ecològica, que ha d’incloure menys consums i més espais verds.

La presidenta de la Fundació Climent Guitart, Cristina Cabañas, havia donat inici al BTM, que té com a lema De la zona zero a la nova era. Aquest espai de reflexió de Lloret viurà avui la segona i última jornada, amb debats sobre la comunicació turística i la innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà