Societat

El transport públic ha perdut un 40% dels usuaris

La recuperació gradual de passatgers s’ha anat frenant i s’ha estabilitzat en les últimes setmanes

Està previst mantenir el 100% del servei encara que baixi la demanda

Quatre de cada deu usuaris habituals del transport públic ha deixat de fer-lo servir. A hores d’ara tant el transport col·lectiu viari com el ferroviari registren un nombre d’usuaris que representa poc més d’un 60% del que tenia abans de l’esclat de la pandèmia. Les dades han variat poc les últimes setmanes des que es va iniciar el curs escolar. Tot i això, els operadors mantenen el 100% del servei i en alguns casos, com ara el metro, s’ha ampliat. La voluntat anunciada pel govern és la de mantenir la totalitat del servei per esponjar el transport, malgrat que les últimes restriccions faran reduir el nombre d’usuaris.

Des de l’Associació Promoció del Transport Públic (PTP), un dels seus portaveus, Daniel Pi, denuncia la “criminalització del transport públic” com a font de contagi de la Covid-19 com una de les causes del descens del nombre d’usuaris, tot i que també apunta a l’increment del teletreball i la baixada de desplaçaments dels que han perdut la feina a causa de la pandèmia. “Hi ha molta gent que ara opta per la mobilitat activa per fer desplaçaments curts i es mou a peu, en bicicleta o en patinet”, hi afegeix. Pi reconeix que serà difícil que en un futur immediat les xifres d’usuaris del transport públic creixin de manera significativa i dona valor a l’esforç fet pels operadors públics i privats del transport públic per mantenir el servei i donar totes les garanties de seguretat. A més, apunta a la necessitat de continuar apostant per la creació de nous carrils bus per millorar la freqüència de les línies i esponjar els vehicles.

El metro de Barcelona registra un 63% dels usuaris en hora punta, segons dades facilitades per TMB corresponents a aquest dimarts, que situen en un 64% els viatgers de les seves línies d’autobús urbà. Pel que fa a FGC, la caiguda més important es registra a les línies Barcelona Vallès. Segons dades de l’empresa, dimecres en hora punta els trens de FGC de la línia del Vallès van transportar un 59,9% dels passatgers que tenien abans de la pandèmia, mentre que a les línies metropolitanes el nombre d’usuaris se situava en un 61,4% i a les del Llobregat-Anoia els usuaris eren un 66% de l’equivalent a ara fa un any. Renfe indica que el nombre d’usuaris en el conjunt de les línies de rodalies està al voltant d’un 60% respecte al d’abans de la pandèmia.

Les dades facilitades per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) corresponents a la primera setmana d’octubre, en comparació amb les xifres d’abans de la crisi sanitària, situen els usuaris de les línies de tramvia en un 62,4%; els dels autobusos gestionats per l’AMB, en un 70%, mentre que les línies de la direcció general de Transport mantenen un 60% dels viatgers i els busos urbans de l’AMTU, un 61,3%.

LA FRASE

Hi ha molta gent que ara opta per la mobilitat activa per fer desplaçaments curts
Daniel Pi
Portaveu de PTP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró