Societat

Girona congela taxes i impostos per al 2021

El govern reclama a l’Estat poder gastar el superàvit i demana a l’oposició un acord per aprovar els pressupostos

Girona congelarà les taxes i els impostos municipals del 2021 amb l’objectiu “d’ajudar les famílies i els sectors productius.” Segons l’alcaldessa Marta Madrenas i la tinenta d’alcaldia d’Hisenda, Maria Àngels Planas, la situació “sanejada” que té l’Ajuntament –amb un nivell d’endeutament del 36%– permet aplicar aquesta mesura. I això a pesar que la crisi de la Covid-19 ja ha suposat per al consistori sis milions d’euros menys d’ingressos, als quals cal afegir una despesa no prevista d’un milió d’euros en ajuts socials i despeses sanitàries derivada de la pandèmia. “Aquestes desviacions les estem gestionant d’una manera molt rigorosa i no han afectat els serveis públics”, va subratllar Planas. Madrenas va reconèixer que al seu govern li “agradaria” poder abaixar els impostos municipals, però que fer-ho “afectaria” la qualitat dels serveis públics.

Planas va assegurar que són els ajuntaments els que estan a la “primera línia” i donen servei al ciutadà de manera directa. Per aquest motiu, va sol·licitar que l’Estat permeti “destinar els diners estalviats” pels municipis per “eixugar” la baixada d’ingressos. També va reclamar que l’Estat “flexibilitzi” la llei d’estabilitat pressupostària per permetre que els consistoris entrin en dèficit sense que això els penalitzi: “No seria just que ens penalitzessin per allò que no és culpa de l’Ajuntament, sinó de la situació generalitzada que vivim.” “La nostra voluntat és endeutar-nos si ho podem fer, i posar la ciutadania al davant de tot. En tot el que ens deixin”, hi va afegir Madrenas.

Planas També va demanar un “increment” de les aportacions del fons de l’Estat per poder afrontar les “despeses extraordinàries.” En aquest sentit, va recordar que aquestes despeses les estan assumint els ajuntaments sense “cap ajut” de l’Estat.

El pressupost municipal

Madrenas també va citar el pròxim pressupost municipal com una eina clau per superar la crisi derivada de la pandèmia. Per aquest motiu, va demanar a tots els grups polítics deixar de banda “batalles partidistes” i cercar un “acord” per aprovar el pressupost: “Això donaria sortida als tres grans reptes que es plantegen: la lluita contra l’atur, el manteniment de tots els serveis públics i la cerca de fórmules de dinamisme econòmic.” “La gent ens demana que siguem efectius, que pensem en el bé comú i que els donem solucions”, va assenyalar l’alcaldessa. També va insistir a recordar que els ciutadans i els negocis poden acollir-se a diverses línies d’ajuts, exempcions bonificacions i subvencions, que en alguns casos ja s’apliquen d’ofici: “Ens sabria greu que es perdessin oportunitats.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual