Societat

La contaminació causa mil morts a l’any a Barcelona

Un estudi també revela que el 2019 la pol·lució va provocar 525 casos d’asma infantil i 110 càncers de pulmó a la ciutat

L’Eixample triplica l’índex de defuncions de mitjana per aquesta circumstància

La contaminació és la principal amenaça per a la salut comunitària a Barcelona avui dia. Aquesta és l’asseveració, contundent, que fa l’Ajuntament de la capital catalana arran de les xifres del darrer informe sobre la qualitat de l’aire de l’urbs corresponent al 2019 elaborat per l’Agència de Salut Pública, un ens consorciat entre la Generalitat i el mateix consistori. Segons aquest estudi, un 7% de les morts naturals que es van produir l’any passat a la ciutat –en termes numèrics, això equival a un miler– són atribuïbles a la pol·lució, que també seria la responsable del 33% dels nous casos d’asma infantil (525) i de l’11% dels de càncer de pulmó (110) diagnosticats en el mateix període.

El treball s’ha fet a partir de l’anàlisi dels nivells d’exposició que té la població al diòxid de nitrogen (NO2) –el principal agent contaminant dels entorns urbans i que té l’origen en el trànsit rodat– i a les partícules PM2,5, que en bona part també provenen dels vehicles privats, sobretot els dièsel, i que es consideren molt nocives per la seva alta capacitat d’afectar el sistema respiratori. Doncs bé, una de les altres conclusions de l’informe és que el 35% de barcelonins estan exposats a nivells d’NO2 per sobre del límit legal, mentre que el 100% de la ciutadania ho està a índexs de PM2,5 cinc vegades per sobre del valor guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Ja entrant en un pla més de detall, en un altre capítol es descriu que una de cada quatre escoles de la capital està exposada a nivells d’NO2 per sobre del límit legal (40 mg/m³), sobretot al districte de l’Eixample. De fet, aquesta zona de la capital, que també és la més poblada, és la que presenta pitjors indicadors, ja que el percentatge de mortaldat associat a la contaminació s’enfila al 23%. És a dir, multiplica per més de tres la mitjana de la ciutat.

Durant la presentació ahir d’aquests resultats la regidora de Salut, Envelliment i Cures del consistori, Gemma Tarafa, va explicar que l’informe no quantifica encara l’impacte de les intervencions que s’han dut a terme aquest any 2020 per rebaixar els nivells de pol·lució en l’aire de Barcelona. Caldrà esperar al de l’any vinent, per veure quin ha estat. Entre aquestes mesures, hi ha la introducció de la zona de baixes emissions, el pla de protecció de les escoles, el reforç del transport públic i les superilles, i el tancament al trànsit d’alguns carrers d’alta densitat de trànsit durant el cap de setmana. Per la seva banda, l’investigador d’ISGlobal Jordi Sunyer, que també va prendre part en la presentació, va recordar que Barcelona és la ciutat amb més densitat de trànsit d’Europa, amb 6.000 vehicles per metre quadrat, una realitat que, segons el seu parer, ha de ser corregida de manera peremptòria actuant de manera contundent en àmbits com ara la mobilitat i l’urbanisme. “O ocupem l’espai que ara està dedicat al vehicle privat o no ens en sortirem”, va ser el seu advertiment. Per capgirar la situació, algunes de les recomanacions que fan els experts són la millora del transport públic, la restricció del vehicle motoritzat privat i la pacificació de carrers. Igualment, també proposen reduir el trànsit al voltant dels centres escolars, edificar els nous lluny del trànsit o augmentar la mobilitat activa i el transport col·lectiu de la comunitat escolar, entre altres mesures.

LA XIFRA

30.000
infants
estan exposats a uns nivells de diòxid de nitrogen que superen els límits normatius.

LA FRASE

Les dades ens diuen que la contaminació és el primer problema de salut pública que tenim a Barcelona
Gemma Tarafa
regidora de Salut, Envelliment i Cures de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona