Societat

L’Audiència Nacional nega cap “connivència” de Trapero i els Mossos amb el govern independentista

El tribunal notifica a les parts l’absolució de Trapero i de l’excúpula d’Interior amb un vot particular

La presidenta de la sala defensa condemnar per sedició el major i Pere Soler

L’Audiència Nacional ja ha notificat a les parts la sentència que absol el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i l’exdirector general dels Mossos Pere Soler pels fets de setembre i octubre del 2017. A la sentència, l’Audiència Nacional nega cap “connivència” de Trapero i els Mossos amb el govern independentista.

La fiscalia demanava 10 anys de presó per a Trapero, Puig i Soler per sedició, amb l’alternativa de 20 mesos d’inhabilitació pel delicte de desobediència. Per a Laplana va demanar 4 anys de presó per sedició o un d’inhabilitació per desobediència.

La sentència conté un vot particular discrepant, de la presidenta, Concepció Espejel, que defensa condemnar per sedició Trapero i Pere Soler.

El judici es va celebrar a Madrid entre gener i març, i després es va interrompre per la pandèmia. La vista oral es va poder acabar al juny. La fiscalia, que inicialment acusava per rebel·lió, finalment va acusar només per sedició i fins i tot va obrir la possibilitat a condemnar només per desobediència. Les diferències de criteri entre els tres magistrats han endarrerit la sentència més del previst.

Vot particular

La magistrada i presidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel, que ha emès el vot particular de la sentència defensa que el major Trapero i Pere Soler van propiciar “la passivitat” dels Mossos amb l’objectiu de “cooperar” en la celebració del referèndum de l’1-O. En l’argumentació del seu vot particular, de 461 pàgines (la sentència en té 96), Espejel diu que no està d’acord amb els fets declarats provats i creu que Trapero i Soler haurien de ser condemnats com a “coautors” del delicte de sedició. Espejel creu que hi va haver acord de tots dos amb els líders del ’procés’, que Trapero coneixia “el full de ruta” del govern i que va informar els líders independentistes de les investigacions policials i judicials.

A més, considera que el major va adoptar una posició “d’acatament formal” de les ordres judicials malgrat que “de manera perllongada” va “desplegar” actuacions en el cos que “lluny d’impedir o dificultar” el referèndum, permetés que la votació es pogués dur a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró