Societat

“Se senten brossa”

Som Sostre detecta persones que viuen al carrer a causa de la pandèmia i reclama espais per cobrir les necessitats d’aquest col·lectiu

“Crear vincles amb les persones sense sostre és el que alimenta més la seva ànima i els empodera més.” Ho afirma Cristian Lienlaf, de Som Sostre , una entitat sense ànim de lucre que atén persones que viuen al carrer a la ciutat de Girona. “Entre 35 i 40 en cada sortida”, explica Lienlaf. Per aquesta associació, tan important és proporcionar queviures o mantes a les persones sense sostre com “donar-los companyia” i fer “visible” la seva vulnerabilitat: “Ens diuen que a ells no se’ls acosta ningú. Se senten la brossa de la societat, allò que ningú no vol recollir del terra.” I encara menys en una situació de pandèmia. Som Sostre ha detectat, a més, un augment de persones que viuen al carrer com a conseqüència de la crisi: “Alguns, pel seu aspecte, ni ho diries. Els resulta difícil acceptar la situació. Et diuen que ells no són sense sostre perquè feia una setmana encara vivien a casa.”

Lienlaf assenyala que l’associació redirigeix les persones sense sostre cap als serveis socials, tot i que és molt crític amb la feina de les administracions: “La Sopa està col·lapsada, i Girona ofereix la mateixa infraestructura que fa cent anys per atendre aquestes persones, malgrat que la població a la ciutat ha crescut un 70% durant aquest temps.” “Calculem que nosaltres, que som voluntaris, atenem unes 150 persones. A La Sopa hi ha dos educadors de carrer. Si es reparteixen aquesta quantitat, com poden atendre i fer un seguiment a més de 70 persones diàriament? La nostra crítica és solidària cap a aquests professionals perquè estan sobrepassats”, hi afegeix.

Amb vista a l’arribada de l’hivern, Lienlaf assegura que Som Sostre “lluita” perquè s’obri un espai més gran d’acollida permanent: “No només de nit. Que ofereixin places reals a la gent del carrer. A Palau, en la primera onada de pandèmia, hi volien dur la gent de la tercera edat, amb tots els conflictes que hi havia. I ens vam trobar que la gent gran preferia quedar-se al carrer.” Lienlaf explica que Som Sostre està treballant una proposta per aplicar a mitjà termini: “La Sopa està mal posada. Les persones amb mobilitat reduïda no hi arriben, les ambulàncies tenen dificultats per arribar-hi, hi ha baralles al carrer i molèsties als veïns...” En aquest sentit, considera que s’hauria de crear un alberg “a prop del nou Trueta i dels serveis de salut que necessiten aquestes persones”. Concreta que, en unes setmanes, tindran una proposta estructurada i llança la idea: “Per què a aquest gran complex no hi afegim una infraestructura nova amb un pressupost?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot