Societat

Poca afluència als cementiris en un Tot Sants atípic

Els ciutadans s’acosten amb cautela i se sorprenen en veure l’espai “buit”: “És tremenda la diferència amb altres anys”

Els cementiris de Barcelona viuen un Tot Sants atípic amb menys afluència que altres anys i amb canvis en la manera d’homenatjar els difunts, amb les flors seques prenent relleu a les fresques i els draps a les galledes d’aigua per netejar les tombes. Hi ha hagut un 68% menys de visitants en comparació amb l’any passat, segons Cementiris de Barcelona. La poca assistència s’ha notat sobretot als més grans, els de Collserola i Montjuïc. En aquest últim, les persones que hi passejaven se sorprenien en veure’l “pràcticament buit”. “És tremenda la diferència amb altres anys”, assegura la Nieves, una veïna de Barcelona que ha hagut de venir sola per primera vegada perquè la seva filla, de Viladecans, no ha pogut venir.

Aquest matí, a més, ha tingut un problema amb el pany i no ha trigat “molta estona” a trobar un treballador del cementiri que l’ajudés. En altres ocasions, diu, era més fàcil trobar personal voltant per Montjuïc. “Estic una mica esgotada perquè sempre vinc en cotxe però avui he hagut de venir sola en bus, tot el matí d’excursió”, explica la Nieves, que ha hagut de pujar i baixar els pendents del cementiri per anar d’un nínxol a l’altre.

En aquest Tot Sants de pandèmia, els ciutadans es podien sortir del seu municipi però només si el cementiri era a la mateixa comarca. Això ha fet que moltes de les persones que s’acostaven normalment a fer un homenatge als seus familiars o amics no ho fessin. “Les famílies han atès les crides que s’han fet per evitar que avui fos un dia de molta aglomeració als cementiris”, afirma el director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat “És possible que les restriccions de mobilitat en funció de la comarca i les prevencions que estan tenint les famílies sobretot quan hi ha gent gran hagi tingut la seva influencia . Les persones que han vingut han pogut fer la visita amb total normalitat i amb major intimitat”, ha afegit.

A banda del transport públic, alguns han optat per venir a peu fins al lloc de repòs dels seus familiars, com la Paquita, que viu al Passeig de la Zona Franca. “Te’n recordes sempre però aquest dia encara més perquè vens a veure el que queda d’ells”, explica. Com cada any, ha vingut acompanyada de la seva amiga Rosa i totes dues han netejat amb draps la tomba de l’àvia, el pare, la mare, el marit i la neboda d’aquesta veïna de la zona.

Tarragona

Poca afluència de visitants al cementiri de Tarragona aquest diumenge al matí en una festivitat de Tots Sants marcada per la pandèmia i les restriccions. En grups reduïts, majoritàriament, familiars i amics han portat flors als seus éssers estimats. Per evitar aglomeracions, s’ha habilitat un recorregut d’entrada i sortida i s’ha limitat el temps d’estada a 30 minuts. També era obligatori l’ús de les mascaretes. “Hem notat que a causa de la covid-19, l’afluència ha disminuït, la gent ha vingut de forma progressiva durant les darreres setmanes per la por, no es veu amb tanta alegria com altres anys”, ha afirmat a l’ACN l’encarregat del cementiri, Ignasi Puig. Fins a les dotze d’aquest migdia l’aforament s’ha xifrat en unes 800 persones.

A l’entrada del cementiri, els visitants reben un fulletó explicatiu i un mapa del recinte i s’han de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir-hi. Aquestes són algunes de les mesures sanitàries presses per garantir la seguretat. A més, s’ha limitat l’accés a grups de com a màxim sis persones i és obligatori l’ús de la mascareta. “Hem fet un pla perquè hi hagi molta seguretat, hem posat molts hidrogels a tot el recorregut i desinfectem tota l’estona les escales. Volem que la gent faci el circuit i que no es creuin entre ells”, ha explicat Puig.

La majoria dels visitants opinen que el protocol de seguretat és adequat donades les circumstàncies sanitàries actuals. L’Andreu Aguiló, acompanyat pel seu fill, ha hagut de fer un recorregut diferent per arribar al nínxol d’un dels seus familiars. Amb tot, creu que el circuit d’entrada i sortida facilita que no s’acumulin persones en aquest espai. “Veig que està ben organitzat, em sembla molt bé que només hi hagi un sol sentit. Normalment no vinc el dia 1, sinó abans o després, però avui he aprofitat per venir amb el meu fill que viu a fora. M’esperava molta més gent”, ha destacat.

Lleida

El cementiri municipal de Lleida viu aquest diumenge una jornada atípica de Tot Sants amb menys afluència de visitants a causa del context de pandèmia. El principal canvi respecte anys anteriors, és que entre divendres i diumenge la ciutadania que vol accedir al recinte ha de demanar cita prèvia amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, entre altres mesures de seguretat. La Paeria ha rebut més de 5.500 sol·licituds, 3.700 de les quals per aquet diumenge. Des de primera hora s’ha vist un degoteig constant de gent que ha anat a més a mesura que s’apropava el migdia. Alguns visitants han explicat que malgrat la situació actual s’han acostat al cementiri perquè “és una tradició”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona