Societat

Justícia homenatja 40 víctimes de la Batalla de l’Ebre en un acte sense familiars

El Memorial de les Camposines recorda i dignifica 1.663 desapareguts

Justícia ha homenatjat aquest dilluns 40 víctimes de la Batalla de l’Ebre. N’ha inclòs els seus noms al Memorial i ossera de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta). Són ja 1.663 víctimes que es reconeixen en aquest espai de dol i dignificació que ajuda també que les famílies puguin tancar ferides. La covid ha impedit que enguany els familiars hagin participat en l’homenatge, però se les ha tingut molt presents. Les investigacions i la recuperació de restes humanes que permet recordar les víctimes en aquest Memorial, ajuda a fer “justícia” a milers de combatents que van perdre la vida, ara fa 82 anys a la Batalla de l’Ebre, i que les seves famílies puguin apaivagar l’angoixa i la incertesa de desconèixer quin va ser el seu destí.

Els noms de les víctimes de la Batalla de l’Ebre que s’han inclòs a la placa 42 del Memorial de les Camposines, s’han pogut descobrir amb les investigacions de la direcció general de Memòria Democràtica i de les inscripcions al Cens de persones desaparegudes. En un acte íntim sense familiars per la situació pandèmica, la consellera Capella ha tingut els ha tingut presents i ha confiat que l’any que ve l’homenatge es pugui celebrar amb normalitat. “Quan superem aquesta situació ens acompanyaran per compartir amb ells els moments de reconeixement i de dignificació i de cert tancament de dol i de capítols que fa massa anys que resten oberts”, ha apuntat la consellera.

El Memorial de les Camposines, construït l’any 2005, està situat al peu de l’Ermita de Sant Bartomeu de la Fatarella. És un espai que recrea un búnquer i que està concebut com un monument a tots els combatents de la Batalla de l’Ebre, sense distinció d’ideologia, bàndol o origen. “Són persones que van perdre la vida aquí i podem començar a recordar-los sense aquella punxada. Recordar per no oblidar”, ha defensat. “Res pot justificar mai iniciar un conflicte bèl·lic i un monument no pot ser una oda a la guerra perquè no és lloable ni gloriós morir-hi. Ha de ser un espai de respecte pels que hi són dipositats i un espai de recolliment, de reflexió i presa de consciència de tot allò que van perdre aquells que hi reposen, que van deixar de viure, de sentir i de gaudir. Conscients del preu que es paga, més valor donem a la vida”, ha remarcat la consellera.

Justícia segueix també creuant dades d’ADN per identificar restes humanes i obrint fosses comunes, la darrera a Salomó (Tarragonès) on s’han recuperat les despulles de 21 persones, i aviat també a Móra d’Ebre. Al febrer es va buscar un veí de Bot prop de l’ermita de municipi, però la consellera ha apuntat que malgrat que no s’hagin localitzat les restes on apuntaven fonts de memòria oral, aquestes actuacions ajuden els familiars a descartar sospites que han pesat sobre ells, molts anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC