Societat

Societat

Noves tecnologies per pal·liar discapacitats intel·lectuals

Realitat virtual i teràpia

El Centre Tramuntana incorpora un sistema perquè els usuaris amb discapacitat psíquica experimentin situacions i estímuls

La Fundació La Caixa en subvenciona l’adquisició

La realitat virtual també permet aplicar intervencions terapèutiques eficaces a persones amb discapacitat intel·lectual, incidint en el benestar emocional i en la qualitat de vida de les persones usuàries de cada centre. Al Tramuntana de Palafrugell, la Fundació La Caixa, a través de l’acció social de CaixaBank, ha aportat els recursos per implantar un aparell de teràpia per als residents, una intervenció psicològica a través de la realitat virtual que permet, per una banda, treballar amb l’usuari en un entorn immersiu complet, atractiu i estimulant, i per altra banda, utilitzar instruments de bioretroalimentació (biofeedback) capaços de registrar de forma objectiva els diferents estats d’ansietat que presenta cada usuari.

Paral·lelament, els diferents entorns que ofereix l’aplicació fan possible que els monitors treballin amb total seguretat, de forma dinàmica i completament individualitzada objectius tan importants per a les persones amb discapacitat com millorar la capacitat d’autonomia, controlar les puntes d’ansietat, potenciar les seves habilitats socials i relacionals, aprendre a relaxar-se i desenvolupar millor habilitats cognitives, entre altres l’atenció i la memòria.

Tramuntana i l’Obra Social La Caixa destaquen que és una eina terapèutica ideal per a persones amb dificultats per concentrar-se, relaxar-se o imaginar. El sistema permet repetir situacions i escenes i, en conseqüència, facilita un major entrenament i una major dessensibilització als estímuls adversos. El terapeuta pot detectar així els estímuls més rellevants i favorables per a l’usuari i potenciar el seu ús. El procés, a més, es desenvolupa en un entorn segur ja que el terapeuta controla en tot moment tot el que està passant i al mateix temps sense que l’usuari perdi el sentit de la presència.

La signatura del conveni, amb una aportació de 2.100 euros per part de l’entitat bancària, es va fer la setmana passada, després d’una visita al centre del director de banca d’institucions de CaixaBank, Ferran Llach, i el director de l’àrea de negoci Empordà II, Rafael Merino, que van conèixer el projecte d’ocupació social del Baix Empordà a través del gerent de Tramuntana, Pere Cañigueral, que va destacar que gràcies al suport podran “avançar en les teràpies” i que “la realitat virtual és un tractament innovador i eficaç que permetrà millorar la qualitat de vida dels usuaris i usuàries del centre”.Ferran Llach, director de banca d’institucions de CaixaBank, va posar en relleu que la col·laboració entronca amb l’objectiu de l’acció social de CaixaBank de millorar la integració de les persones amb dificultats cognitives o d’integració.Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank pot fer costat a la Fundació La Caixa en la seva labor social, detectant necessitats d’entitats socials locals i canalitzant una part del pressupost de la fundació. El 2019, el 92% de les oficines del banc van donar suport a algun projecte social. La col·laboració entre les dues institucions fa possible que milers de petites i mitjanes entitats socials solidàries puguin accedir a ajudes econòmiques per tirar endavant els seus programes. D’aquesta manera, cada any, més de deu mil projectes reben, en conjunt, prop de 45 milions d’euros de la Fundació La Caixa en favor de més de vuit mil entitats socials de tot el país. Es tracta, majoritàriament, de projectes que aporten solucions en l’àmbit de la malaltia, la discapacitat, l’exclusió social, la pobresa infantil, la gent gran i l’envelliment. Des de l’inici de la crisi de la Covid-19, la Fundació La Caixa ha destinat, a través de CaixaBank, 9,6 milions d’euros a 1.700 projectes relacionats amb el proveïment d’aliments, material sanitari i emergències per donar resposta a les persones vulnerables més afectades per la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona