Societat

Barcelona inverteix 50 milions per accelerar la transició energètica de la mà d’inversors privats

Govern, ERC i Junts esperen poder arribar als 166 milions en projectes d’energia verda

L’Ajuntament de Barcelona crea el Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona), un instrument per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat de la mà d’inversors privats. En concret, Barcelona invertirà 50 milions municipals per impulsar l’energia renovable i atraure fons privats per poder destinar conjuntament, com a mínim, 166 milions en projectes de rehabilitació energètica i d’instal·lació de fotovoltaiques. Es preveu que aquesta iniciativa tindrà un efecte multiplicador de l’impacte de la inversió municipal i del nombre de projectes que es fan a la ciutat, i permetrà incrementar en un 66% la generació renovable local actual. Aquesta iniciativa és fruit de l’acord del govern, ERC i Junts per Catalunya.

Els grups van pactar en l’acord de pressupostos del 2020 crear aquest mecanisme com a instrument clau per fer front a la crisi econòmica post covid-19, ja que permetrà generar activitat econòmica i ocupació i impulsar la innovació empresarial a la vegada que s’accelera la millora energètica dels edificis de la ciutat incorporant la generació d’energies renovables.

És una oportunitat per atraure cap a Barcelona l’interès d’operadors energètics i fons especialitzats en l’impuls de renovables, i de fer-ho amb un model d’inversió que sigui atractiu per a la ciutadania, que no ha d’aportar recursos. Aquesta eina permet generar activitat econòmica revertint la situació d’envelliment del parc d’habitatges i la baixa eficiència energètica dels edificis de la ciutat, i aprofitant el potencial i la oportunitat que suposa instal·lar equips de generació d’energia als terrats.

El nou Mecanisme per a l’Energia Sostenible estarà dotat amb 50 milions, i permetrà fer inversions compartides i atraure finançament privat per impulsar a la ciutat projectes de transició energètica. En concret es calcula que aquesta inversió pública de fins a 50 milions representarà, com a mínim, una inversió total de 166.

A l’hora de seleccionar i homologar inversors, l’Ajuntament exigirà que es focalitzin en inversions en fotovoltaica o rehabilitació energètica en els quals el model de negoci no requereixi un cofinançament per part dels propietaris dels edificis. Els inversors assumiran el 100% de la inversió i la recuperaran gràcies als estalvis energètics generats per les operacions finançades, seguint el model ESCO. Aquest punt és determinant, ja que en el context actual de crisi, cal preveure poca capacitat d’inversió per part de propietaris particulars.

En el cas d’inversors especialitzats en fotovoltaica, entre altres criteris, es garantirà que aquests fons diversifiquin la instal·lació de fotovoltaiques a diferents tipus d’edificis (residencial, terciari, industrial), fomentin l’autoconsum, les comunitats energètiques, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, a la vegada que els inversors privats podran proposar millores en relació a l’ús i l’aprofitament dels terrats comunitaris.

El mecanisme busca prioritàriament potenciar la generació energètica a la ciutat a partir de la iniciativa privada i s’enfoca tant a projectes que considerin grans espais (cobertes de naus industrials, logístiques o altres espais de ciutat), com també a agrupació de projectes més petits que sumats puguin fer el conjunt de la inversió manejable alhora que escalable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona