Societat

La restauració de la Cerdanya expressa la seva indignació pel tancament perimetral i reclama ajuts directes

El sector considera la mesura “un gerro d’aigua freda”

Critica que el Govern no els hagi consultat

El sector de la restauració de la Cerdanya ha expressat la seva indignació pel tancament perimetral de la comarca decretat pel Govern i que es vigent des de la mitjanit passada. La presidenta de l’Associació de bars i restaurants de la Cerdanya, Nativitat Bover, considera la mesura “un gerro d’aigua freda” i una “animalada” perquè “ hi ha famílies senceres que viuen d’això”. En aquest sentit, l’entitat reclama ajuts directes per pal·liar les pèrdues que hauran d’assumir, tenint en compte que els locals havien contractat personal i tenien producte comprat. Així mateix, Bover critica que s’haguessin d’assabentar del tancament de la comarca a les nou de la nit sense que el Govern “hagi consultat cap ens ni hagi dit res al sector”.

Nativitat Bover denuncia l’ “estupor” que sent en aquests moments el sector de la restauració de la Cerdanya pel tancament perimetral de la comarca, una mesura que considera “un gerro d’aigua freda” i, també, “una animalada”. També qualifica de “poca vergonya” que s’haguessin d’assabentar de la mesura aquest dimarts a la nit en la roda de premsa del Govern.

“Si hi ha una pandèmia som tots els que, en tot cas, hauríem d’estar tancats i no uns si i uns no”, assenyala Bover. En aquest sentit, recorda que fa poca dies els van marcar unes pautes de conducta amb un aforament màxim als locals del 30% i unes restriccions horàries d’obertura. Malgrat aquestes mesures, els bars i restaurants de la Cerdanya van optar per seguir oberts, sobretot, després que s’anunciés que es permetria els desplaçaments a segones residències o hotels mentre ara es troben amb aquest tancament perimetral de la comarca. Bover explica que els establiments de restauració havien contractat personal i comprat producte. “Ara, no sabem què fer”, afirma la responsable de l’associació.

La presidenta de l’associació de bars i restaurants de la Cerdanya explica que, des del 3 de desembre que van reobrir, els establiments “només han fet que perdre diners”. En aquest sentit, exigeix al govern ajuts “efectius”, és a dir ajuts directes que cobreixin les pèrdues que hauran d’assumir arran d’aquest tancament perimetral. “Vosaltres ens tanqueu, vosaltres ens pagueu i res d’anar a demanar els diners perquè ells saben perfectament el que perdrem amb tots aquests dies tancats”, afirma. En aquest sentit, remarca que moltes famílies viuen del sector el qual depèn majoritàriament del turisme i, per tant, de persones vingudes d’altres indrets.

Protesta a Puigcerdà

L’aplicació del confinament perimetral ha motivat la convocatòria d’una concentració del sector de la restauració de la comarca a la plaça de l’Ajuntament de Puigcerdà. A la mobilització hi ha pres part un centenar de persones, que amb pancartes i taps de cassoles, han mostrat el seu malestar davant el tancament del sector, el tercer que pateixen enguany. També han llançat ous i han fet crits demanant “dimissions”.

Una de les assistents, la restauradora Georgina Baró, ha explicat que tenen “les neveres plenes de menjar” perquè ja es preparaven per a la campanya de Nadal. Per aquest motiu, ha criticat la falta de previsió a l’hora d’anunciar les noves restriccions i ha dit que aquestes han provocat anul·lacions de reserves fins al dia de Reis. “Aquí estem morts de gana”, ha etzibat Baró, per afegir que aquest sector i el del comerç necessiten de la gent per poder viure.

L’empresariat de la comarca, “decebut”

Per la seva banda, el president d’Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, ha dit que el sector estat “decebut” davant les noves mesures restrictives. Considera que s’ha fet un ús “expiatori” de la comarca i afegeix: “Ens tanquen a nosaltres perquè és molt més fàcil tancar una comarca de 18.000 habitants que no dir a tres milions de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona que es quedin a casa”, concloent que el Govern ha volgut evitar la mobilitat d’aquest gruix de la població confinant el seu “destí”.

Armengol també s’ha sumat a la demanda d’ajudes pels sectors afectats i alerta que la situació actual pot provocar que hi hagi famílies que no puguin fer front a les seves despeses corrents. Així, ha dit que hi podria haver fins a mig miler d’empreses afectades per les noves restriccions. A més, ha volgut deixar clar que el Pla Director que l’entitat va elaborar a principis de mes donava “solucions” a tots els escenaris on s’hi poguessin detectar nous casos. En aquest sentit, ha lamentat que finalment no s’hagi volgut fer cas a aquesta proposta, tenint en compte que el document estava encarat a la “mobilitat responsable” de les bombolles de convivència.

El confinament perimetral de la Cerdanya fa perdre totes les reserves per a les festes de Nadal, que arribaven al 75%

El confinament perimetral de la Cerdanya, que s’aplica des d’aquest dimecres, ha fet perdre totes les reserves hoteleres de cara a les festes de Nadal. Si en un principi els nivells d’ocupació d’aquests allotjaments rondava el 75% per aquestes dates, sobretot entre el 25 de novembre i el 3 de gener, ara ha quedat tot anul·lat i molts dels establiments han optat per tancar. La presidenta de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, ha explicat que, davant les noves restriccions, estan “angoixats i molt enfadats” i ha criticat la manca de previsió que hi ha hagut per part del Govern. Per aquest motiu, ara treballaran per reclamar la condonació d’impostos, així com també en demanar ajuts directes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL