Societat

El temporal Filomena causa dos morts a Màlaga i un a Madrid

Barajas es manté tancat i 1.500 persones han hagut de ser rescatades o auxiliades a les carreteres

El ministeri de Transports condiciona a les condicions meteorològiques al restabliment dels serveis de tren i l’aeroport de Barajas

El temporal Filomena ha deixat dos morts a Mijas (Màlaga) i un altre a Zarzalejo (Madrid). L’aeroport de Barajas es manté tancat i a la Comunitat de Madrid s’han atès 1.500 persones que han quedat atrapades als seus vehicles.

Un home i una dona han mort a Mijas en ser arrossegat per l’aigua el cotxe en què viatjaven quan es disposaven a travessar el riu Fuengirola. El cadàver de la passatgera ha estat localitzat aquest dissabte a la matinada i el de l’altre passatger s’ha trobat aquest dissabte cap a dos quarts d’onze del matí, a uns 300 metres d’on es va produir l’accident.

A Zarzalejo, un veí ha trobat el cos sense vida d’un home sota la neu. Segons.

A causa del temporal l’aeroport de Barajas es manté tancat i s’ha desviat part del trànsit aeri cap a Barcelona.

Segons ha detallat aquest migdia el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, fins aquest matí havien aterrat vuit vols procedents de Barajas.

Ábalos ha detallat que fins a les cinc de la matinada s’ha mantingut l’esperança de poder reobrir almenys una pista però la intensa nevada ho ha impedit. Ara, s’intentarà poder habilitar-la aquesta nit.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha evitat donar terminis per a la reobertura i l’ha condicionada a l’evolució de la situació meteorològica i a altres elements, com la visibilitat. “Una pista no és una carretera, exigeix altres condicions”, ha dit el ministre en una roda de premsa des de la delegació del govern a la Comunitat de Madrid.

A més, han quedat suspesos els trens amb origen o destí a Madrid, tant de mitjana com de llarga distància. El govern espanyol ha evitat donar un termini per al seu restabliment.

“Si poguéssim controlar les condicions meteorològiques ho podríem dir però no és una qüestió tècnica ni de mitjans. No és una catenària o problema d’obra i hem de procurar per la seguretat”, ha afirmat Ábalos.

El ministre ha detallat que en el cas de Catalunya s’ha acabat suspenent el servei d’alta velocitat entre Figueres-Barcelona-Saragossa.

El personal de Protecció Civil i les forces de seguretat de l’Estat han auxiliat unes 1.500 persones en diverses artèries de Madrid com l’A3, l’A4, l’A5 i en diversos trams de l’M-30, l’M-40, l’M45 i l’M-50.

A tot l’Estat, s’han vist afectades 652 vies per la neu, de les quals sis són carreteres principals (una d’elles l’Eix Transversal entre Vilobí d’Onyar i Espinelves). En total, són 11.293 quilòmetres de vies on calen cadenes i 1.976 tancats al trànsit.

El ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha alertat que es tracta d’un temporal sense precedents en els darrers 50 anys a l’Estat. Marlaska ha assegurat que des que l’Agència Espanyola de Meteorologia va donar l’avís del temporal es va preparar un dispositiu per minimitzar el nombre incidències, que segons ha admès, ha estat “relativament limitat”.

Ha assegurat que s’han pogut anticipar en, per exemple, avisar les patronals del transport pe carretera fent “bosses” de vehicles que eren evacuats quan les condicions ho permetien i mentrestant traslladant els seus conductors en àrees on poguessin rebre assistència.

El pròxim perill: el gel

Un cop passi l’episodi de nevades al centre de la península, s’espera una forta onada de fred que convertirà aquesta neu en gel. És per això que el ministre d’Interior ha demanat que s’ajornin els desplaçaments i només es facin aquells que siguin “inevitables”.

Ábalos ha advertit que la situació la setmana que ve “serà igual o més perillosa” que l’actual amb la presència de gel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer