Societat

La nevada deixa gruixos que superen el mig metre

Els municipis més afectats són a la Terra Alta i al Priorat, on pateixen pels talls de llum i s’afanyen a netejar perquè no es formin plaques de gel

Quatre comarques suspenen el transport escolar

Nevant sense parar des de divendres al vespre i fins a diumenge, a les cinc de la tarda. Els veïns d’Arnes, però, no van viure gaire tranquils les darreres hores del temporal Filomena quan veien que continuava nevant i no tornava la llum, que havia marxat a les quatre de la matinada. “Hi havia molts nervis perquè anaven passant les hores i sense llum a les cases és el caos”, explicava l’alcalde, Joaquim Miralles, que indicava que a la mateixa hora que deixava de nevar arribava la llum gràcies als generadors que farien la feina fins a restablir el servei. Segons dades d’Endesa facilitades per Protecció Civil, els talls de llum pel temporal afectaven un total de 6.360 clients de 40 municipis diferents, principalment a les zones de la Franja i la comarca del Priorat. Algunes poblacions, com ara Falset, també tenien problemes amb les línies telefòniques, que encara persisteixen.

Atès l’anunci que la neu deixarà pas a un fred intens, amb baixes temperatures, ahir els municipis més afectats s’afanyaven a netejar carrers per evitar que la neu es converteixi en plaques de gel. A Arnes mateix, on s’estima que van caure fins a 70 centímetres, s’abocava sal als carrers per evitar relliscades. Els màxims registres, des que va començar el temporal divendres, s’han concentrat al massís dels Ports. També ha tornat a nevar amb ganes a la capital del Segrià i es reactivaven les precipitacions a l’Urgell i la Segarra. Trànsit informava que a les terres de Ponent hi havia 9 vies tallades i més de 50 trams afectats per la neu on calia circular amb cadenes.

Per evitar complicacions en la circulació el primer dia de tornada a l’escola després de les vacances de Nadal i atès el risc de glaç a les carreteres, els consells comarcals de les Garrigues, l’Urgell, el Priorat i la Noguera suspenien el transport escolar per avui. La mesura es va prendre al marge de la decisió de la Generalitat, que manté que les escoles obriran demà, tot i que el conseller Sàmper va parlar ahir “d’analitzar cada cas”.

Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, les darreres nevades tindran lloc a Tarragona, el sud de Lleida i alguns punts de Girona, com ara l’Empordà, la Garrotxa i el Gironès, per damunt dels 600 metres d’alçada. Protecció Civil va desactivar, ahir, el pla Ventcat i mantenia l’alerta dels plans Neucat i Inuncat. La situació marítima també es preveu que es vagi normalitzant.

LA XIFRA

53
trams afectats per la neu hi havia a Lleida, amb 9 carreteres tallades i 42 trams on calien cadenes.

L’onatge malmet altre cop el Delta

El temporal de vent feia patir per l’impacte de les onades sobre el delta de l’Ebre, i sobretot a la Barra de Trabucador, que va desaparèixer amb l’episodi del Glòria. Tot i que encara no s’ha pogut accedir a les salines, se sap que l’embat de les onades ha inundat un espai d’uns 500 metres a la primera meitat de la barra amb trencaments i perforacions de mar. Les onades, de fins a 5 metres, han incrementat el nivell del mar uns 40 centímetres. Encara no es coneix l’abast dels danys des d’aquest trencament fins a les salines de la Trinitat i la punta de la Banya. Els gestors, que encara no saben quan hi podran accedir, no tenen clar si es podrà recuperar la barra i critiquen que la darrera inversió feta pel Ministeri hagi estat insuficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona