Societat

Els EUA compensaran l’era Trump reforçant l’agenda climàtica internacional

Biden promet una “mobilització de recursos sense precedents” per combatre l’escalfament global

Crida per preparar el planeta de cara als desastres creixents

Els EUA tornen a l’arena internacional amb promeses renovades per lluitar contra la crisi climàtica. En un intent per reconduir la deriva negacionista de l’era Trump, el president Joe Biden aposta fort per les polítiques verdes dins i fora del país.

“Farem tot el que estigui al nostre abast per compensar els últims quatre anys”, va prometre ahir l’enviat especial pel Clima dels EUA, John Kerry, a la Cimera per a l’Adaptació Climàtica de la Haia. Amb aquestes promeses, qui va ser secretari d’Estat amb Barack Obama es va estrenar en el càrrec davant d’uns líders internacionals desitjosos de veure els nord-americans més compromesos en aquest terreny.

L’administració de Biden està disposada a tractar el canvi climàtic “com l’emergència que és” i a impulsar mesures per reduir emissions. Però revertir l’escalfament global no només s’aconsegueix amb bones intencions. “Hem de mobilitzar recursos sense precedents”, va avançar ahir Kerry. Conscient de les reticències internes a la transició energètica pel pes de la indústria petroliera i del gas als EUA, Kerry va defensar una resposta “valenta” i “immediata” per impedir que la crisi climàtica escombri la riquesa actual.

“El retrocés econòmic serà dramàtic per a tots”, va avisar. Com a part d’aquest esforç per evitar pèrdues milionàries, els països rics s’estan començant a preparar de cara als creixents desastres climàtics, com ara els forts temporals, els incendis i l’augment del nivell del mar. Com deia Kerry, reparar les catàstrofes cada cop és més car que prevenir-les.

Ajuda als més pobres

Una adaptació també necessària als països menys desenvolupats, però més difícil pels seus recursos limitats. Per això, la Cimera per a l’Adaptació Climàtica d’ahir va fer una crida internacional a ajudar els més pobres a posar en marxa plans de contingència que evitin crisis humanitàries com la que recentment han viscut Hondures i Guatemala a causa de fortes tempestes.

“Tant al nord com al sud hem de replantejar les nostres infraestructures a causa de l’augment del nivell del mar, els temporals violents, l’augment de les temperatures i els canvis als ecosistemes”, va defensar ahir el president francès, Emmanuel Macron, que va prometre més finançament en aquest àmbit. També la cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que augmentaran els fons destinats a mesures per adaptar la societat als canvis generats per l’escalfament global.

“Nosaltres estem fent la nostra part”, va dir ahir. Un comentari que semblava un retret als nord-americans i als xinesos. Tenint en compte que la Xina i els Estats Units generen més del 40% de les emissions de tot el planeta, els europeus s’han sentit força sols aquests anys predicant en el desert amb el seu pacte verd.

Amb “humilitat” per l’absència en l’era Trump, el representant dels EUA va donar ahir esperances als europeus amb la promesa de pagar la part de la factura climàtica que els correspon: “És una obligació moral.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES