Societat

Memòria històrica

La Guerra Civil en 360°

El Museu de Camins recupera una ruta que permet veure restes de les trinxeres i els búnquers dels dos bàndols

L’antic camí, circular, fa 17 quilòmetres per la vall de Siarb

El Museu de Camins té com a objectiu la recuperació d’antigues rutes al Pallars Sobirà

El Museu de Camins , un projecte que té com a objectiu preservar i recuperar la xarxa de camins antics de la vall de Siarb, al Pallars Sobirà, ha posat en marxa una ruta de senderisme que uneix diversos elements bèl·lics construïts durant la Guerra Civil, amb la particularitat que l’itinerari permet observar el front “en 360 graus”, és a dir, que des de la posició d’un dels bàndols es veu la del contrari. Aquest recorregut forma part d’un nou projecte anomenat Camins de memòria, a partir del qual també s’ha recollit el testimoni oral d’aquell moment històric aportat per una vintena d’avis residents en aquella zona.

La nova ruta és circular i té una extensió total de 17 quilòmetres, al llarg dels quals es poden veure diversos vestigis de les dues línies del Front del Pallars, la nacional i la republicana, i contemplar el paisatge de la vall de Siarb. A més, recorre diversos pobles de la vall, cosa que fa més fàcil seguir-la en dues etapes. Una de les impulsores, la periodista Gemma Cots, responsable del Museu de Camins, explica a l’ACN que aquest itinerari permet, per primera vegada, unir en un mateix relat l’espai de les trinxeres de Sant Quir i els búnquers de Vilamur. Aquests darrers ja tenen senyalització del Memorial Democràtic, entitat que també participa en aquest nou projecte.

Un altre dels impulsors del museu, Marc Cortina, que gestiona el refugi de la vall de Siarb , assenyala que aquest recorregut permet descobrir les diferències que hi havia entre les infraestructures dels dos bàndols en la Guerra Civil. Així, mentre que els murs de pedra seca són presents a la zona de les trinxeres, la construcció dels búnquers es va fer també amb ciment. La degradació del pas del temps és l’únic element que ha modificat aquest patrimoni, segons explica Cortina, que hi afegeix que, en canvi, algunes peces de filferro, piquetes i altres metalls que van quedar a la zona van ser utilitzats pels veïns per fer diversos elements quotidians, com ara reixes per a les finestres de les cases.

Cots, que, com Cortina, va impulsar el projecte des de l’entitat Balmes Blancs , explica que el projecte també ha permès editar part de les entrevistes fetes a una vintena d’avis que resideixen a la vall, en les quals parlen de les seves vivències durant la guerra i la postguerra, a més de valorar el procés de recuperació dels valors democràtics i l’etapa de la Transició. Tot aquest material es pot trobar al canal de YouTube de l’equipament museístic i al seu lloc web, en el qual també hi ha una versió només d’àudio. D’aquesta manera, una altra de les propostes del Museu de Camins és escoltar tots aquests testimonis mentre es fa la ruta i, en aquest sentit, es preveu de cara al futur incloure-hi senyals amb fragments concrets que parlin sobre l’entorn i els punts de visita.

Les posicions franquistes es van establir a la zona on hi ha els búnquers de Vilamur l’abril del 1938, mentre que les republicanes van ocupar la zona de la serra de Sant Quir, i, segons la responsable del Museu de Camins, aquesta línia de front va provocar “un moment de tensió” a la vall, tot i no ser un lloc de “grans batalles ni bombardejos”. Malgrat això, els veïns de diversos pobles de la zona es van veure obligats a marxar i es van trobar, en tornar-hi, que tot havia quedat destruït i saquejat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona