Societat

La quarta part dels bars tancaran per sempre

A Barcelona la proporció podria arribar a ser del 50% en els pròxims mesos si no es prenen mesures

El sector demana que la restauració recuperi els sopars

Una quarta part dels bars i restaurants del país que estaven oberts abans de la pandèmia és possible que no puguin tornar a obrir a Catalunya, segons fonts del sector. A Barcelona, aquesta dada ja és una realitat, però encara podria ser pitjor, perquè, segons assegura el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, si el sector no s’estabilitza de manera immediata i no se’n pot garantir mínimament el funcionament, el tancament de bars i restaurants podria superar el 50% en els pròxims mesos. El president de Comertia, que agrupa establiments comercials familiars de tot Catalunya, David Sánchez, està d’acord amb aquestes xifres i assegura que en aquests moments la facturació de la restauració és d’un 60% menys del que seria habitual. “Quan has esgotat els estalvis i la capacitat d’endeutar-te, el pas següent és tancar.” Està d’acord que el 25% de bars i restaurants potser no tornaran a obrir, però assegura que “cada setmana que passa que s’està limitant l’activitat farà que s’incrementi més aquest percentatge”.

Sánchez reclama que el sector, que compleix les mesures de seguretat i d’aforament, pugui recuperar la franja dels sopars. El mateix va demanar ahir el president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Josep Carreras, que assenyala que en aquesta demarcació “fins a un 40%” dels restaurants només obrien al vespre, i subratlla que la pandèmia ja s’ha traduït en el tancament del 20% del sector, “que ja no tornarà a aixecar la persiana”.

“Si al territori i en localitats petites la restauració ha patit i pateix molt, a Barcelona, que té una dependència molt important de tot el que és mobilitat, la situació és catastròfica, perquè aquesta pandèmia ha provocat una suspensió molt llarga de la mobilitat, i a la ciutat ni ve la gent que teletreballa, ni venen els ciutadans d’altres municipis ni venen els turistes”, assegura. “La situació avui és crítica, colofó d’un any en què només hem pogut funcionar més o menys amb normalitat entre mitjan juny i mitjan juliol”, diu Pallarols, que assegura que el fet que des del juliol “anem encadenant restriccions molt severes” fa que molta altra part de la restauració que no és la que es troba en un recorregut turístic o laboral, situada més al centre, “també estigui greument colpejada”. “El sacrifici que s’està demanant al sector, format majoritàriament per petites i mitjanes empreses, és inassumible”, diu Pallarols, que recorda que l’objectiu de les empreses en aquests moments “no és guanyar diners, que això no passarà com a mínim fins al 2022”, sinó que ara el que s’intenta és “fer que l’empresa no col·lapsi, no desaparegui”. Recorda que les empreses no poden esperar fins que arribi “la immunitat de grup”, perquè és inassumible per a un empresari ofegat “per deutes i per pèrdues”.

El director del Gremi de Restauració de Barcelona recorda la situació extrema dels restauradors que tenen local als centres comercials. “A aquestes empreses, ni tan sols se’ls ha garantit la igualtat de tracte”, diu, i lamenta que les noves ajudes de la Generalitat “excloguin les empreses mitjanes”.

LES FRASES

Les empreses ara ni tan sols pensen a guanyar diners, sinó a mirar de no col·lapsar i no desaparèixer
Roger Pallarols
director gremi de restauració de barcelona
Cada setmana que passa que s’està limitant l’activitat fa que s’incrementin els tancaments
David Sánchez
president de comertia

Un gener amb pocs vianants

Aquest mes de gener passat, Barcelona ha perdut un de cada tres vianants als carrers de la ciutat en relació amb els que hi van passejar el gener de l’any passat, un 31%, segons l’informe Trànsit de vianants als carrers comercials espanyols, publicat per TC Group Solutions. La pandèmia i les restriccions sanitàries han buidat els carrers i, entre altres coses, han deixat “sense efecte” les rebaixes. L’estudi especifica que al centre de la ciutat, on es concentren la major part de les botigues, la caiguda del trànsit de vianants ha estat espectacular, del 69% (a aquest centre, s’hi sumen carrers com el passeig de Gràcia, la Rambla, Pelai i Portaferrissa). No obstant això, l’estudi mostra com un dels eixos comercials de la ciutat, el carrer de Sants, ha experimentat un augment de l’afluència de vianants del 8%, conseqüència, amb tota seguretat, de la mida de les botigues i del fet que les més petites de 400 metres quadrats sí que hagin pogut obrir en aquesta tercera fase de la pandèmia. De tot l’Estat, la ciutat que ha perdut més vianants al gener ha estat Palma, fins a un -53%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS