Societat

Joan Carles Molinero: “En les dues nits d’aldarulls els Mossos han disparat més de 420 pilotes de foam”

Més de 130 contenidors i 9 vehicles cremats, 33 detinguts i 14 ferits en les protestes per la detenció de Pablo Hasél d’aquest dimecres

Irídia demana crear una comissió per debatre “en profunditat” el model de control als Mossos

Interior s’ha posat a disposició de la família de la noia que s’ha quedat sense ull

L’inspector dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha detallat aquest dijous que en les dues nits d’aldarulls la policia “ha disparat més de 420 pilotes de ‘foam’: més de 300 dimarts i unes 120 ahir”. “L’ús d’aquesta eina per fer front a les actituds violentes és molt elevat”, ha afegit.

En aquest sentit, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha assegurat que investigaran els fets pels quals li han tret un ull a una noia amb l’impacte d’una pilota de ‘foam’, i que s’han posat a disposició de la família i del col·lectiu Irídia.

Segons Ferrer, la “prioritat” és fer “una investigació diligent” per esclarir els fets. Preguntat sobre si és el moment per revisar el model policial, ha indicat que “serà el nou Govern, a qui pertoqui, qui pugui fer les valoracions sobre el model”.

Dit això, però, Ferrer també ha remarcat que la policia catalana no tolerarà “el pas de la protesta a la violència”.

Les quatre principals manifestacions d’aquest dimecres al vespre a favor del raper lleidatà Pablo Hasél, a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, van acabar amb importants aldarulls a les quatre ciutats.

En total es van cremar 135 contenidors, es van cremar nou vehicles, hi va haver 33 detencions i el SEM va atendre 14 persones ferides, vuit d’elles mossos d’Esquadra.

En concret, a Barcelona es van fer 12 detencions, es van cremar vuit motos i 80 contenidors, es van fer intrusions a l’Hotel Mandarin Oriental, del Passeig de Gràcia, i en un concessionari de cotxes de la Rambla Catalunya, i els Mossos van impedir-ho a l’edifici de la Borsa.

Es van provocar danys en 11 locals. El SEM va atendre quatre mossos i sis manifestants ferits.

A Lleida es van cremar 40 contenidors i un vehicle, a més de danys importants en altres tres vehicles. Es van fer 14 detencions i un mosso va resultar ferit.

A Girona es van cremar 11 contenidors, es van fer cinc detencions i un mosso va quedar lesionat. A Tarragona hi va haver dues detencions.

Control als Mossos

Per la seva part, Irídia ha demanat a tots els grups parlamentaris que creïn una comissió a la cambra catalana per debatre i analitzar “en profunditat” el model de control, avaluació, investigació i sanció del cos de Mossos.

Després dels aldarulls en les manifestacions on una noia va perdre un ull, l’entitat ha assegurat que el debat és “urgent” i ha confiat que en la primera Comissió d’Interior del Parlament es pugui configurar una comissió.

Irídia també celebra que els Mossos hagin anunciat que iniciaran una investigació sobre la lesió de la noia que ha perdut un ull.

“És necessari analitzar si els mecanismes de control de les armes ‘foam’ són suficients per garantir que no torni a passar així com introduir nous mecanismes”, diuen en un comunicat.

L’entitat s’ha ofert a col·laborar amb la investigació per esclarir els fets i “millorar” els mecanismes de prevenció per evitar que es dispari ‘foam’ a la zona del cap.

L’advocat d’Irídia Andrés García Berrio ha assegurat que tenen constància de fins a tres trets de foam al cap en les protestes de dimecres. Recorda que són armes de precisió i diu que “és molt greu que hagi tornat a passar”, després que ja es donés casos similars en les protestes per la sentència del procés el 2019.

Irídia demana revisar “en profunditat” el model per avançar cap a un de millor que garanteixi els drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona