Societat

Catalunya frega els 40º

Les temperatures més altes se centren a les comarques de Ponent i l'Ebre · l'ús de l'aire condicionat marca un nou màxim de consum elèctric · El termòmetre es mantindrà alt el cap de setmana

L'entrada d'aire d'origen africà va marcar ahir a bona part de Catalunya les temperatures més altes de l'any. Les dades recollides per les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al departament de Medi Ambient i Habitatge, indiquen que les temperatures més altes registrades ahir a Catalunya corresponien a les comarques de Ponent i Terres de l'Ebre, amb nivells d'entre 36 i 39 graus.

A la resta de comarques de l'interior es va arribar a nivells d'entre 30 i 35 graus a les hores centrals del dia, mentre que al litoral la marinada va fer possible que els termòmetres es mantinguessin en màximes diürnes d'entre 28 i 32 graus.

Vint de les 165 estacions automàtiques de l'SMC van superar ahir el llindar de la temperatura mitjana màxima per aquesta època de l'any, però en cap d'elles es va superar el rècord de temperatura màxima.

La llista de temperatures màximes d'ahir està encapçalada per Baldomar (Noguera), amb 39,5 graus, l'estació del barri de la Bordeta de Lleida, amb 39,4 graus; i Alfarràs (Segrià), amb 39,2.

L'SMC va destacar ahir la temperatura màxima de l'estació de Vielha a 1.000 metres, on es van registrar 36,3º C a causa del vent del sud.

Lleugera moderació

La calor persistirà tot el cap de setmana, però les previsions de l'SMC indiquen que la temperatura tendirà a baixar lleugerament avui, sense que es descarti que el nivell del termòmetre continuï a prop dels 40 graus a les comarques de Ponent. A més, durant el matí arribarà una pertorbació que podria donar lloc a algunes tempestes en punts del Pirineu i del terç oest. El cap de setmana es preveu igualment calorós, i no serà fins la setmana vinent que la temperatura tendirà a davallar més clarament. A causa d'aquesta predicció l'SMC té activats avisos de situació meteorològica de risc de nivell 1 per calor.

Les altes temperatures i la utilització massiva de sistemes d'aire condicionat van provocar que ahir, per segon dia consecutiu, la demanda instantània d'energia elèctrica registrés un nou màxim d'estiu al conjunt de l'Estat espanyol, amb 41.127 MW, a les 13.19 hores.

LES XIFRES

39,5
graus
va ser la temperatura màxima registrada ahir a Baldomar, la més alta de les estacions de l'SMC.
36,3
graus
va tenir ahir de màxima l'estació de Viella, a 1.000 metres d'altitud, a causa dels vents del sud.

Dues primeres morts, a Badajoz i Sevilla

Una dona de 55 anys morta ahir a Sevilla i un jove mort dimecres a la tarda a Villar del Rey (Badajoz) són, a falta de la confirmació de les anàlisis forenses, les dues primeres víctimes de les altes temperatures que afecten des de principis de setmana les comunitats del sud de la Península. Els departaments de Sanitat d'Andalusia i Extremadura han posat en marxa els protocols establerts en els plans de prevenció d'altes temperatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia