Societat

Societat

20 anys de la tancada d’immigrants a l’Església del Pi

“Vam ser un sol poble”

El 2001 centenars d’immigrants es van tancar a l’església del Pi per demanar la regularització, que van obtenir després de 47 dies de lluita

_Els protagonistes admeten que la simpatia i l’onada de solidaritat de la societat catalana van ser clau

L’espurna va ser l’amenaça d’expulsió del govern de José María Aznar

“Ens van ajudar molt la simpatia i la solidaritat que vam rebre de la societat catalana”, diu en Brian

El 20 de gener del 2001 diverses comunitats d’immigrants que vivien a Barcelona i que no estaven regularitzats van decidir en una assemblea a la plaça de Catalunya tancar-se a la catedral per demanar la regularització, però quan hi van arribar les portes estaven tancades per ordre del bisbe Ricard Maria Carles. “Aleshores, mossèn Vidal Aunós ens va obrir la porta de la basílica del Pi”, recorda Norma Falconi, potser la líder més coneguda de la plataforma Papers per a Tothom. En Brian, un dels immigrants que van participar en la tancada i en la vaga de fam que van fer els primers quinze dies, puntualitza: “Mossèn Vidal ja va ser qui, quan era rector de Sant Medir als anys seixanta, va permetre la creació de CCOO, i ara fa vint anys ens va donar suport en tot.”

En aquell moment, governava l’Estat espanyol José María Aznar amb majoria absoluta i acabava de reformar la llei d’estrangeria “perquè volia expulsar totes les persones sense papers del territori espanyol”, recorda Falconi. Per això la mobilització es va accelerar. “Nosaltres vam decidir que no volíem marxar d’aquest país i per això vam fer el tancament i la vaga de fam i vam resistir”, recorda. “Els primers quinze dies van ser de vaga de fam, no pas de set, durant els quals vam negociar amb el govern espanyol, a través de la sotsdelegació del govern, i després amb el síndic de greuges, i gràcies a ell vam aconseguir un document amb el qual el govern es comprometia a no maltractar, ni detenir ni denunciar ningú de l’organització ni tampoc els immigrants tancats.” Més immigrants es van afegir a la reivindicació del Pi i al final hi va haver 1.500 persones tancades en un total de deu esglésies de Barcelona i Cornellà. 47 dies després, el govern espanyol va acceptar regular-los. Ara fa just 20 anys.

“Van ser 47 dies de lluita i la vam guanyar perquè no vam estar sols. El triomf d’aquesta lluita va ser possible gràcies a la solidaritat, el suport i l’actitud combativa dels ciutadans, i al suport dels estudiants de les universitats, de les entitats civils, d’intel·lectuals i dels moviments socials que ens van acompanyar”, recorda Norma Falconi, que hi afegeix: “Cada vegada que es trencaven les negociacions, la gent estava al carrer amb nosaltres i es manifestava.” “Vam ser un sol poble i en cap moment ens van deixar sols. Vam tenir atenció mèdica constant, la gent ens portava diners per als advocats, mantes i begudes. I quan vam acabar la vaga de fam, menjar. Ens venien a veure i molta gent s’estava als voltants de l’església com a mostra de suport”, recorda.

En Brian, un dels immigrants que van estar tancats, hi afegeix: “Nosaltres estàvem molt determinats a arribar fins al final, però ens va ajudar molt la simpatia i la solidaritat que vam rebre de la societat catalana en general i de la gent del barri en particular.” En Brian assegura que, si tot va acabar bé, va ser perquè “el tancament va impactar molt i els mitjans de comunicació en van fer el seguiment dia rere dia”. “No van tenir una actitud hostil cap a nosaltres, una cosa que avui és impensable”, diu.

Els immigrants, amb el suport d’un grup d’advocats, van demanar al govern espanyol que, per poder-los regularitzar, es tingués en compte la figura de “circumstàncies excepcionals”, com era l’arrelament social o l’arrelament laboral, recorda ara aquesta activista. “Vam aconseguir una cosa que mai havia estat escrita en la llei d’estrangeria: que les dones podien denunciar i tenir dret a l’asil si havien estat víctimes d’abusos sexuals o de maltractaments dins la seva família o en llocs de treball”, assenyala. Segons ella, doncs, “per aquesta circumstància es van poder regularitzar totes les companyes que es van tancar a l’església de Sant Pau del Camp”. La portaveu de Papers per a Tothom recorda que una figura clau va ser la de l’activista Arcadi Oliveres, que va aconseguir que es firmés “el pacte del Pi”, la garantia per part del govern que “els 1.500 immigrants tancats en les deu esglésies no quedessin sense papers, fossin quines fossin les seves circumstàncies”. “No sé com ho va fer, però l’Arcadi ho va aconseguir i, uns més de pressa i uns altres més a poc a poc, però tots els qui vam estar tancats vam obtenir papers”, recorda Norma Falconi, que manté que aquell tancament del qual avui fa 20 anys “va marcar un abans i un després en la política catalana” i els va fer “visibles”.

Han passat vint anys i la llei d’estrangeria s’ha reformat cinc vegades. “El govern d’Espanya el que ens dona amb una mà ens ho treu amb l’altra i cada reforma de la llei d’estrangeria és pitjor”, diu Falconi, que recorda que avui a Catalunya encara hi ha 300.000 persones migrades sense papers, entre les quals molta gent que treballa al camp i “les dones invisibles que fan tasques a la llar”. En Brian adverteix que en aquests moments s’està parlant d’una nova reforma del reglament de la llei d’estrangeria “i, tot i que no se sap quines propostes hi haurà, sembla que hi ha la possibilitat de tornar a introduir les quotes, amb contractes en origen etc., coses impossibles que ja per experiència sabem que no funcionen”. Una altra lluita és obtenir la nacionalitat espanyola: “Hi ha gent que va obtenir els papers ara fa vint anys arran de la tancada que encara no l’ha obtingut.”

47
dies
va durar la tancada. Va començar a l’església del Pi i al final van ser 1.500 persones les que es van acabar tancant en deu esglésies de Barcelona i Cornellà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona