Societat

Els menús escolars de les Illes no ofereixen el mínim de fuita ni de verdures aconsellable

Els alumnes també consumeixen massa lactis i dolços, segons l'estudi elaborat pel govern balear

El 60% de les escoles de les Illes no compleixen les recomanacions d'oferta de fruita en els seus menús de menjador, i el 55% no assoleixen la quantitat mínima de verdures que s'hauria d'oferir als alumnes al menjador escolar, segons es desprèn de l'estudi elaborat per les conselleries de Salut i Educació del govern de les illes Balears i que va ser presentat ahir per avaluar els hàbits dels alumnes.

El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, va explicar que es calcula que un de cada cinc alumnes té sobrepès, i que un de cada deu és obès. “És per això que cal promoure els hàbits saludables, perquè són importants”, va dir durant una roda de premsa ahir.

L'estudi s'ha fet durant els dos últims cursos per valorar la qualitat dels menús que se serveixen en 275 col·legis públics, privats i concertats de les Illes (244 de Mallorca, 17 de Menorca i 14 d'Eivissa i Formentera).

Aquests centres educatius donen servei a un total de 30.000 alumnes, que suposen el 25% de la població escolar que va a aquests centres (no tots els alumnes mengen al centre). Aquesta feina s'ha fet amb la participació de les empreses subministradores de dinars (servei d'àpats i cuines pròpies).

En el 51% de les valoracions realitzades als col·legis, s'han proposat recomanacions per millorar les programacions dels menús escolars, quant a freqüències, combinacions i estructuració dels diferents grups d'aliments presents en la dieta. Els resultats de les valoracions mostren que el 92% dels menús compleixen les recomanacions de carn, el 91% de peix, pasta i arròs i el 86% de patates. Les fruites i verdures són els aliments que es necessita incorporar més en els menús escolars, ja que només el 45% compleixen les recomanacions pel que fa a verdures i el 40% pel que fa a les fruites.

Quant als lactis i als dolços, un 22% dels menús compleixen les recomanacions, però el 77,8% restant superen les recomanacions en aquest tipus d'aliments.

Salut als IES

També s'ha fet un estudi sobre el que es consumeix en cafeteries i màquines expenedores de 69 instituts de secundària i batxillerat (50 a Mallorca, 8 a Menorca i 11 a Eivissa i Formentera), que posa de manifest que hi ha una alta presència d'aperitius, pastisseria industrial i llaminadures (presents en més d'un 90% de les cafeteries), una menor presència de fruita fresca o sucs naturals (un 64%) i una baixa presència de productes lactis –com ara iogurts en les seves diferents modalitats– (presents en un 24%).

En les màquines expenedores es va trobar que en una gran proporció hi ha presents les begudes refrescants (un 79%), aigua (99%) i sucs envasats (59%). Els lactis (preferentment batuts) estan presents en un 15% de les màquines expenedores.

Dels instituts de secundària i batxillerat de les illes Balears, a Mallorca hi ha 34 centres que tenen màquines expenedores (68%); a Menorca, dos centres (25%), i a Eivissa i Formentera, deu centres (90%).

Esmorzars i berenars

D'altra banda, durant el curs escolar 2009/10, un total de 41 centres educatius (5.422 alumnes) d'educació primària, ESO i batxillerat de les Illes han participat en el programa de promoció de l'esmorzar saludable a través de l'eina en línia www.berenarsaludable.com, creada per la Conselleria de Salut i Consum.

En el programa també s'han estudiat els hàbits dels alumnes en els esmorzars, i s'ha conclòs que només un 12% dels estudiants fan un esmorzar saludable, és a dir, que comprengui com a mínim un entrepà o cereals, llet o iogurt, fruita o suc natural i fruita seca.

L'estudi reflecteix que esmorzar abans d'anar al col·legi és un hàbit practicat per la majoria de la població infantil i juvenil, però en l'esmorzar de l'hora del pati i en el berenar aquest hàbit va disminuint. La qualitat dels berenars també segueix la mateixa tònica: la millor qualitat és en el desdejuni i va empitjorant a mesura que transcorre el dia, ja que es van introduint aliments com ara els de pastisseria industrial, les llaminadures i els refrescos, que poden resultar no saludables si es consumeixen molt sovint.

El 79% dels escolars esmorzen cada dia abans d'anar als centres; el 13% només ho fan algun dia i el 8% no ho fan mai. Els aliments més consumits la majoria dels dies en l'esmorzar són la llet (78%) seguit dels cereals (70%), les galetes (53%), els sucs de fruita natural / fruita (50%) i la pastisseria (42%).

Pel que fa a la qualitat d'aquest àpat, el 33% dels escolars consumeixen aliments saludables, és a dir, lactis, cereals, fruita o suc natural, i no altres aliments considerats no tan saludables si es consumeixen diàriament, com ara la pastisseria i els sucs envasats.

El 42% dels alumnes dediquen de 10 a 20 minuts (temps recomanat) a l'esmorzar abans d'anar a l'escola, i el 24% (27% nois i 21% noies) miren la televisió cada dia mentre esmorzen. La meitat dels joves esmorzen sols (49%) i el 41% ho fan en família.

Pel que fa a l'esmorzar de l'escola, el 80% afirmen que hi esmorzen cada dia, mentre que el 8% diuen que no. Entre els grups d'aliments més consumits, la majoria dels dies destaquen l'entrepà (88%), seguit del suc envasat (55%) i les galetes (46%). D'altra banda, també s'hi consumeixen aliments com ara pastisseria (32%), galetes de xocolata (29%), patates xips (27%), refrescos (25%) i llaminadures (22%).

Un 18% dels nens fan un esmorzar saludable a l'escola, és a dir, hi consumeixen entrepans o cereals, fruita, lactis i fruita seca, i aigua per beure.

Un 58% dels nens i joves de les illes Balears diuen que berenen cada dia a mitja tarda. Un 34% només ho fan algun dia i el 8% no berenen mai.

Només un 12% dels estudiants fan un berenar saludable, és a dir, que comprèn com a mínim un entrepà o cereals, llet o iogurt, fruita o suc natural i fruita seca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona